1. The Godfather DVD Collection (Paramount Home Entertainment)

Als u een manier zoekt om het weekend op een nuttige manier door te brengen, lijkt ons het savoureren van dit twaalf uur durende dvd-evenement een must. De documentaire A Look Inside blikt terug op Coppola’s strubbelingen met de studio over zijn acteurskeuze en regie-aanwijzingen. De screentests van een jonge De Niro zijn memorabel. Het luik Achter de Schermen bevat voorts een getuigenis van de fotografieleider Gordon Willis over zijn extreme clair-obscurbelichting, korte bijdragen over Nino Rota en Carmine Coppola, een interview met Mario Puzo, storyboards, archiefbeelden over de opnames uit 1971 en een trip met de decorontwerper naar Lower East Side.

De gesneuvelde scènes zijn chronologisch gerangschikt en te bekijken in een 4:3-formaat (de films bewaren hun 1.85:1 beeldformaat) en bestaan hoofdzakelijk uit fragmenten uit de televisiereeks die Coppola uit zijn eerste twee Godfather-films monteerde. U kunt de drie films ook bekijken met een bijzonder boeiende en onthullende doorlopende commentaar van Coppola. Eerste keuze:Francis Coppola’s Notebook: het maniakale perfectionisme van de cineast in een notendop. ( P.G.)

2. The Hitchcock Collection 1 & 2 (Universal Pictures Video)

Terwijl het gros van de films uit de uitgebreide collectie nagenoeg perfect afgestoft werd, stellen het beeld en geluid van een aantal films enigszins teleur. Laat het de pret echter niet bederven, want de dubbele box bevat in totaal veertien films waaronder The Birds, Rear Window, Vertigo, Psycho en Frenzy. De verpakking werd bijzonder knap vormgegeven, terwijl het bonusmateriaal verschillende memorabele momenten oplevert. De documentaires bieden doorgaans een indringende blik in het tot stand komen van de producties en bepaalde scènes. Voor de gelegenheid zijn dan ook zoveel mogelijk mensen opgetrommeld om commentaar te leveren bij hun werk met deze filmgigant. Op het schijfje van The Birds vind je bovendien de screentest van Tippi Hedren en een alternatief einde (aan de hand van story board en verschillende sketches) terug.

Eerste keuze: van de spionagefilm Topaz zijn drie verschillende eindes gedraaid. Opvallend is dat Hitchcocks persoonlijke favoriet de finale versie niet haalde. ( B.V.A.)

3. Coffret François Truffaut (mk2)

De eerste box bevat Jules et Jim, La peau Douce, Les Deux Anglaises et le Continent, Le Dernier Métro en La Femme d’à Côté. Ondertussen zijn tevens de vier Antoine Doinel-films en de twee noirs ( Vivement Dimanche! en Tirez sur le Pianiste) verkrijgbaar. Wat de Pléiade-reeks betekent voor de literatuur, beoogt de mk2-reeks voor de film. Naar het voorbeeld van de Amerikaanse Criterion Collection is elke film van de reeks gerestaureerd. Beeld en geluid zijn onberispelijk. Elke film wordt ingeleid door Truffaut-biograaf Serge Toubiana. Zowel de films als het bonusmateriaal zijn Engels ondertiteld. De in de vorm van een interview gegoten commentaar-tracks koppelen anekdotes aan bezinningen over Truffauts werkwijze. Ze worden verzorgd door onder meer Fanny Ardant, Gérard Depardieu, Jeanne Moreau, Jean-Louis Trintignant en Marie-France Pisier. Archiefmateriaal met journaalbeelden en korte documentaires vervolledigen het bonusmateriaal.

Eerste keuze: de interviewfragmenten met de cinefiel en literatuurliefhebber Truffaut. ( P.G.)

4. Alien: Legacy (20th Century Fox Home Entertainment)

De vier Alien-films, in één box verzameld, zijn op zich al een must voor elke zichzelf respecterende dvd-verzamelaar, maar 20th Century Fox maakte van zijn Alien: Legacy wel iets heel bijzonders. Weliswaar geen speciale doos (zoals bij de videoverzameling van een paar jaar terug), maar wel een uitgebreide blik op Ridley Scotts origineel en James Camerons sequel. De eerste Alien kreeg zelfs een aparte tweede schijf mee.

Voor de ultieme Alien-collectie zouden David Finchers Alien 3 en Jean-Pierre Jeunets Alien: Resurrection meer aandacht moeten krijgen (bij die twee blijft het bij een promo-featurette en een trailer), maar voorlopig zijn we hier al zeer tevreden mee.

Eerste keuze: De aparte Alien Legacy-schijf, die een lange documentaire bevat waarin scenaristen, regisseur, producenten, designers en verschillende crewleden (maar niet de acteurs) met veel gevoel voor humor herinneringen ophalen. ( R.N.)

5. The Stanley Kubrick Collection (Warner Home Video)

Zelfs na de dood van Stanley Kubrick houdt Warner Bros. nog altijd opvallend veel rekening met de eisen van de buitenissige filmmaker. Op uitzondering van Loita} en 2001: A Space Odyssey zijn de films stuk voor stuk gepresenteerd in full screen. Dat lijkt misschien weinig aantrekkelijk, maar het formaat komt overeen met wat Kubrick zélf voor ogen had. Op de schijfjes is bovendien nauwelijks bonusmateriaal terug te vinden. De filmmaker vond namelijk dat zijn films voor zich spraken.

Een van de weinige uitzonderingen is The Shining: tijdens de opnames van de film draaide dochter Viviane Kubrick een interessante documentaire die onder meer inzicht verschaft in de werkwijze van de filmmaker. Op een bepaald moment doet hij zijn hardvochtige reputatie alle eer aan door Shelley Duvall de huid vol te schelden omdat ze niet op tijd in beeld stapte.

Eerste keuze: het bonusmateriaal is bijzonder karig, maar de onderhoudende documentaire Stanley Kubrick: A Life in Pictures van zwager Jan Harlan maakt veel goed. De film is overigens niet apart te verkrijgen. ( B.V.A.)

6. The James Bond Collection (MGM Home Entertainment)

MGM’s verpakking van een van de langst lopende Hollywood-franchises is het mooiste geschenk dat de Bond-liefhebber kon dromen. De geluids- en beeldkwaliteit van de films zijn uitstekend en elke titel krijgt een schat aan bijkomende informatie mee. Van muziekvideo’s en het maken van de Bond-cocktail tot portretten van onder meer Maurice Binder, Ken Adams, John Barry, ‘Cubby’ Broccoli, Harry Saltzman, het stuntteam, Ian Fleming en David Arnold. Kortom: iedereen die ooit van ver of dichtbij aan een Bond-film meegewerkt heeft, is in een van de documentaires en making-of’s gehuldigd. De commentaar-tracks laten zowel de verschillende regisseurs, acteurs als producenten aan het woord. De mix van al die verschillende stemmen houdt niet altijd verband met het getoonde, maar biedt voldoende trivia om tot het einde der tijden quizzen te organiseren.

Eerste keuze: de eerste drie Connery-Bonds ( Dr.No, From Russia With Love, Goldfinger) lijken ons de aangewezen titels om met de reeks te starten. ( P.G.)

7. Bruce Lee (Hong Kong Legends)

Van de uitstekende Hong Kong Legends-reeks kiezen we de Bruce Lee-producties. Over Lee’s talent als acteur valt te discussiëren en de films op zich zijn geen meesterwerken. Als choreograaf en gevechtskunstspecialist is hij evenwel onovertroffen. Het 2.35:1-beeldformaat van de producties kreeg in de videorelease geen panscan-, noch letterboxformaat, maar werd zonder gebruik van de anamorfe lens op het 4:3-formaat gezet, met uitgerekte decors en personages als gevolg. Een van de grote verdiensten van de Hong Kong Legends is de gerestaureerde transfer van de films in hun originele beeldformaat. De films zijn tevens in hun originele (Kantonese) versie te zien in plaats van in de gedubde Engelse versies. Als u echt alles over Bruce Lee te weten wilt komen, is de dubbele dvd-versie van Game of Death onontbeerlijk. De toegevoegde extra’s compenseren de nooit geziene ridiculiteit van de film.

Eerste keuze: de non-stopcommentaar van Bey Logan. Zijn kennis van de Hongkong-cinema (en Bruce Lee in het bijzonder) lijkt eindeloos. ( P.G.)

8. Fantômas (Gaumont/Columbia Tristar)

Wie denkt dat zwijgende films in een stoffig museum thuishoren, moet zich dringend deze schitterende box (twee disks en een brochure) aanschaffen van het meesterwerk uit 1913-1914 van Louis Feuillade, de destijds door de surrealisten bewonderde, maar nu wat vergeten grondlegger van de Franse ‘serial’. De duizelingwekkende, op echte locaties gedraaide lotgevallen van de ongrijpbare geniale misdadiger en vermommingskunstenaar Fantômas worden door Feuillade omgezet in verontrustende filmische poëzie. De vijf episodes (goed voor ruim vijf uur) zijn gerestaureerd, getint en voorzien van een opzwepende score, die het ongelofelijke ritme van de vertelling nog extra kracht bijzet.

De trompe-l’oeilgeest van de films wordt doorgedacht in het menu: de extra’s (fotogalerij, verborgen dossiers, fait-divers van toen, vergelijking tussen de films en de romans van Pierre Souvestre en Marcel Allain) zitten verborgen in de objecten op een antieken schrijftafel.

Eerste keuze: de oude beelden van de gevangenis en het stadscentrum van Leuven in de episode Le Faux Magistrat. ( P.D.)

9. The X-Files: The Complete Third Season (20th Century Fox Home Entertainment)

Naar het voorbeeld van de vorige twee sets, zijn ook de afleveringen van het derde seizoen (1995-’96) per vier gespreid over zes disks en bevat de zevende alleen bonusmateriaal. Duchovny en Anderson zijn volledig op elkaar ingespeeld, maar de show zelf _ nog steeds in 4:3, met Engelse 2.0 Surround track _ schiet over het hoogtepunt en draait zich vast in de complotsfeer. Dit is nochtans het seizoen van het erg akelige Clyde Bruckman’s Last Repose en War of the Coprophages. Qua extra’s is dit de beste boxset tot nu toe, voor alle X-fielen een feest: audiocommentaren, de obligate 12 vignettes met Chris Carter, The Truth Behind Season 3, 8 geknipte scènes, 50 tv-spots… Helaas geen dvd-rom, zoals op de R1-versie.

Eerste keuze: in plaats van één, zijn er twee screen-specific commentaries: met Chris Carter en regisseur Kim Manners bij Apocrypha, met regisseur Rob Bowman en schrijver Darin Morgan bij Jose Chungs From Outer Space. ( J.S.)

10. The Omen Trilogy (20th Century Fox Home Entertianment)

Zie Satan opgroeien, van de 5-jarige antichrist in Richard Donners The Omen, over de 12-jarige rotpuber in Don Taylors Damien: Omen II, tot de volwassen Sam Neill in Graham Bakers Omen III: The Final Conflict! Prachtig verpakt in een kruisvormige lay-out, is dit een reeks die beslist opnieuw te ontdekken valt in anamorfe 2.35:1 en 2.0 Surround (hoewel de R1-versie van The Omen een DD 5.1 track bezit). De eerste schijf bevat de meeste extra’s, met een commentaar van Donner, interviews met Jerry Goldsmith over zijn fenomenale muziekscore en docu’s ( Curse or Consequence is een eng stuk van zes minuten over het onheil dat de productie overviel). De andere disks hebben alleen trailers en commentaar, respectievelijk van producer Harvey Bernhard (die het verhaal schreef) en van regisseur Graham Baker.

Eerste keuze: in The Omen is de onthoofding van David Warner door een glasraam nu met pauzetoets frame per frame te analyseren en te herbekijken. De dummy levert prachtig werk! ( J.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content