Roel van Bambost (GEORGE CLOONEY – SYRIANA)

Met de hype rond Brokeback Mountain zou het wel eens Jake Gyllenhaal kunnen worden. Toch tip ik op Matt Dillon, omdat Crash zo’n veelluik is waarin er geen uitgesproken hoofdrollen zijn. Daardoor zou Dillon als enige genomineerde uit de cast wel eens stemmen kunnen krijgen die eigenlijk voor het hele ensemble zijn bedoeld, wat ik hem overigens ook gun. Ook George Clooney vond ik prima, al is zijn rolletje in Syriana écht wel te klein om er een prijs voor te verdienen. En neen: dertig kilo aankomen en vervolgens je rug breken is niet voldoende om me van gedachten te doen veranderen.

Ward Verreycken (MATT DILLON – CRASH)

Waarom Matt Dillon de cast van Crash vertegenwoordigt en niet Don Cheadle – wiens scènes er met kop en schouder bovenuit staken – is me compleet onduidelijk, maar soit. Veel verschil maakt het toch niet, want de winnaar wordt Paul Giamatti. Niet omdat hij zoveel indruk maakt in Cinderella Man, wel uit compensatie omdat hij vorig jaar tot ieders verbazing niet eens werd genomineerd voor Sideways.

Peter Van Camp (PAUL GIAMATTI – CINDERELLA MAN)

Het niet nomineren van Paul Giamatti voor Sideways was zo’n blamage vorig jaar dat de Academy nog altijd het schaamrood op de wangen heeft. Bij wijze van wiedergutmachung wint Giamatti daarom zo goed als zeker, tenzij het in extremis alsnog George Clooney wordt. Hoewel: Clooney gelooft er zelf niet in, dus waarom zou ik dat dan wel doen?

Jan Verheyen (JAKE GYLLENHAAL – BROKEBACK MOUNTAIN)

Het is onmogelijk dat iemand die in A History of Violence amper drie minuten opdraaft als gangster met geitenbaardje een Oscar krijgt, dus Hurt wordt het zeker niet. Giamatti zit er enkel bij uit compensatie voor Sideways. De drie anderen hebben daarentegen wel kans. Clooney is een natte droom voor Hollywood: knap, populair en bovendien ook intelligent en getalenteerd. Alleen vrees ik dat Syriana niet genoeg box-office appeal heeft. Matt Dillon stond 20 jaar geleden te boek als dé leading man van zijn generatie, liet zijn carrière vervolgens een vrije val nemen en komt nu terug met een goed gedoseerde karakterrol. Comeback kids scoren altijd bij de Academy dus hou die Dillon zeker in de gaten. Toch tip ik op Jake Gyllenhaal, de Matt Dillon van nu: een jonge, talentvolle acteur die plots alomtegenwoordig is, gedurfde rollen kiest, kan profiteren van het Brokeback Mountain-effect en ook al héél sterk was in Jarhead.

Patrick Duynslaegher (WILLIAM HURT – A HISTORY OF VIOLENCE)

Intuïtief ga ik voor Matt Dillon. Crash blijkt een publieksfavoriet te zijn, terwijl Dillon zijn carrière begon als mooi jongetje in de films van Coppola, daarna op een zijspoor belandde en nu een opgemerkte comeback maakt als stevig karakteracteur in een weinig voor de hand liggende rol. Toch blijft mijn persoonlijke voorkeur uitgaan naar Jake Gyllenhaal, een talentvolle acteur die duidelijk geen risico schuwt en bovendien een perfect koppel vormt met Heath Ledger in Brokeback Mountain.

NIGHT OF THE OSCARS ZONDAG 5/3 VANAF 1u.30 OP KANAAL 2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content