Beste film

Dunkirk / The Shape of Water / Get Out / Three Billboards outside Ebbing, Missouri / Lady Bird / Phantom Thread / The Post / Darkest Hour / Call Me by Your Name

#Oscarssowhite, #Oscarssomale, #Oscarssostraight, #Oscarssowhatever … de voorbije jaren vloeiden de kritische hashtags haast even rijkelijk als de botox tijdens de Oscarceremonie. Onder druk van die protesten beloofde men meer in te zetten op diversiteit, en afgaande op de nominaties voor beste film lijkt de Academy nog woord te hebben gehouden ook.

Een film over de herenliefde geregisseerd door een Italiaan? Call Me by Your Name! Een horrortrip over racisme geregisseerd door een Afro-Amerikaan? Get Out! Een portret van een zoekende adolescente geregisseerd door een vrouw? Lady Bird! Geen genre, etnie of sekse die zich misbedeeld hoeft te voelen, in die mate dat een conservatieve cynicus straks nog de hashtag #oscarssopoliticallycorrect lanceert.

Toch blijkt van positieve discriminatie geen sprake. Want al zijn niet alle films even sterk, er zit geen enkele échte miskleun bij. Three Billboards is een broeierige neonoir met een zwart komisch sausje. Dunkirk was een spannende oorlogsthriller die je het strand van Duinkerke op joeg. Phantom Thread – de beste film uit het rijtje – was couturecinema met een delicieus steekje los. En Get Out, de verrassingshit van het jaar, raakte met zijn rassenproblematiek vooral in de States een gevoelige snaar, wat de film tot de meest te duchten outsider maakt.

Toch wordt de hoofdvogel straks allicht afgeschoten door het voor dertien Oscars genomineerde en eerder in Venetië al met de Gouden Leeuw bekroonde The Shape of Water. Niet alleen is dat een inventief en onderhoudend scifisprookje, de film is ook perfect in tune met zijn tijd en dus een lakmoesproef voor het Trump-tijdperk, gemaakt door een in Amerika werkende Mexicaan – Guillermo del Toro – en met een vrouw die niet kan spreken en een zeemeerman als intersoortelijke minnaars. Van diversiteit gesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content