Blood Diamond

Forest Whitaker, omdat zijn Oscarmoment gekomen is. Hij werd al vaak ten onrechte over het hoofd gezien, maar The Last King of Scotland domineert hij op zodanige wijze dat het bejaardenclubje uit Beverly Hills er echt niet langer naast kan kijken. Bovendien is er met de nominatie van al zijn rivalen iets mis: DiCaprio is genomineerd voor de verkeerde film, Gosling te vroeg (hij is nog te jong en onbekend), O’Toole te laat (hij kreeg in 2003 al een ere-Oscar, waarmee doorgaans de kous af is). En Will Smith wordt volledig overschaduwd door die andere Afro-Amerikaan in de running.

Half Nelson

Whitaker verdient die Oscar alleen al op basis van zijn carrière en reputatie, en bovendien is hij een veelzijdig acteur die in The Last King of Scotland ook écht imponeert. Veel concurrentie heeft hij niet: DiCaprio moest niet voor Blood Diamond maar voor The Departed genomineerd worden, de anderen spelen in films die niet zwaar genoeg wegen.

The Last King of Scotland

Hij speelt een persoon die écht heeft bestaan, hij maakt zijn come- back en hij is zwart, wat de jongste jaren zowaar een voordeel lijkt: volgens de Academyregels wint Forest Whitaker. Ook al omdat de concurrentie allesbehalve overweldigend is. DiCaprio en Smith zijn genomineerd voor een matige film, O’Toole en Gosling voor kleine films waar ik nog niet eens van had gehoord – al geldt De Slimste Mens hier als verzachtende omstandigheid. Welke Vlaamse regisseur kan zeggen dat hij niet naar de cinema kan omdat hij vast werk heeft?

The Pursuit of Happyness

De zwarten hebben lang moeten wachten op Oscars, maar nu is het blijkbaar mode om zwarte acteurs te bekronen. Whitaker verdient de prijs alleszins dubbel en dik: hij is warm, menselijk, gruwelijk en wreed tegelijk in The Last King of Scotland, en het is niet de eerste keer dat hij zo indrukwekkend is. Het zou natuurlijk ook mooi zijn mocht die lieve oude Peter O’Toole voor zijn zevende nominatie winnen. Ik was pas geboren toen hij op 8 april 1963 te horen kreeg dat hij niet werd bekroond voor Lawrence of Arabia, maar wel Gregory Peck voor To Kill a Mockingbird.

Venus

Als er tendensen te bespeuren vallen bij de andere awards dan trekken die zich meestal door bij de Oscars. Dus is Forest Whitaker kanshebber nummer één. Hij is ook graag gezien in Hollywood en verdient zo’n prijs alleen al om zijn palmares. DiCaprio zet weliswaar een typische Oscarrol neer – een slechterik die tot inkeer komt en sterft op het einde – maar velen zullen denken aan het feit dat hij nog altijd zo jong is en dat zijn kans dus nog wel komt.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content