Isaac Hayes

Ultimate Isaac Hayes: Can You Dig It?, Stax, A 27 l Selectie uit 1969-1975, waarin Hayes de grensverleggende soundtrack van Shaft afleverde en de symfonische soul en disco hielp ontkiemen. De twee cd’s en een dvd tonen niet alleen de visionair, maar ook de vertolker die als geen ander covers ( Never Can Say Goodbye, Walk On By, Baby I’m-A Want You) kon interpreteren. Niet voor niets een samplegoudmijn.

Eminem

Curtain Call, Aftermath/Interscope, A 20 l Deze compilatie voedt de geruchten dat de 32-jarige Eminem het als artiest voor bekeken houdt en voor een bestaan als producer/labelbaas kiest. Bevat naar eigen zeggen ‘die songs die iedereen graag hoort’. Alle hits dus, plus drie verse nummers ( Fack, Shake That en When I’m Gone). Bonus-cd is Stan’s Mixtape, waarop Notorious BIG en Jay-Z te horen zijn.

Destiny’s Child

# 1’s, Columbia, A 18 l Niet alleen met voorsprong de mooiste, maar ook de beste R&B-zangeressen. Nieuw zijn Check On It (uit de film The Pink Panther), Feel The Same Way I Do en de breed georkestreerde ballad Stand Up For Love. Innoverend, aanstekelijk én indrukwekkend.

The Roots

Home Grown! Volume One & Two, Geffen, A 18 l The Roots bekleden door hun jazzattitude een unieke plaats binnen de hiphop. In principe bestemd als een introductie, maar op deze twee aparte cd’s staan ook spullen die de fans zullen lusten, zoals de oorspronkelijke versie van You Got Me (met Jill Scott en Eve in plaats van Erykah Badu) en enkele live-opnames van de BBC-radio.

John Fogerty

The Long Road Home, Fantasy, A 19 l Verzoend met Fantasy, het label waarmee Fogerty overhooplag sinds de split van Creedence Clearwater Revival in 1972, krijgt de man met de machtige stem eindelijk de kans een overzicht te brengen van z’n hele carrière. Het meesterlijke solomoment The Old Man Down The Road staat broederlijk naast alle CCR-klassiekers, behalve Suzie Q. Plus zes livetracks.

Bram Vermeulen

Terugblik, Bis-Art/Ideal, A 21 l Vóór hij zich vanaf 1988 met Rode Wijn op chanson en blues in het Nederlands wierp, maakte wijlen Bram Vermeulen met de groep De Toekomst vier albums lang tintelfrisse pop. Het verzamelde werk uit die periode staat nu op drie cd’s.

Mano Negra

Best Of, EMI, A 19 l Voorgeschiedenis van Manu Chao: Mano Negra vond patchanka uit, muziek die de onstuimigheid van punk vermengde met reggae, raï, hiphop en latin. Deze dubbelaar is een explosie van passie en een wervelstorm van geluiden.

1980 Forward

Celebrating 25 Years 4AD, 4AD, A 10 l Het label 4AD, dat vooral in de jaren 80 hoge ogen gooide, viert z’n 25e verjaardag met een vat vol tegenstrijdigheden: zowel de agressieve rock van Pixies en Throwing Muses als de atmosferische klanken van Cocteau Twins en de wereldmuziek van Le Mystère des Voix Bulgares vonden er een thuis.

Craig Armstrong

Film Works 1995-2005, Universal, A 18 l Met Romeo And Juliet en Moulin Rouge viel Craig Armstrong als soundtrackcomponist in de prijzen. Hij rendeerde ook in minder bekende films die niét larger than life wilden zijn. Deze puike compilatie slaagt erin de eigen stijl van de Brit bloot te leggen.

Disney’s Greatest Hits

Walt Disney/EMI, A 22 l Heel wat liedjes uit Disney-films zijn onsterfelijk geworden. Wat nu op de scores belandt, verbleekt vaak bij de deuntjes uit pakweg The Jungle Book en The Aristocats. Sla je de wangedrochten van mensen als Céline Dion en Peabo Bryson over, dan is dit best een aangename nostalgietrip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content