Bert Wagendorp

© Belga Image

1 Wordt Bert Wagendorp een dagje ouder en begint hij aan zijn eigen dood te denken?

Bert Wagendorp: Wie niet? Dat is natuurlijk het verschil met die mannen uit Ventoux. Die waren eind de veertig en dat is prima, maar wanneer je richting de zestig gaat, is het dat niet meer. Er is een groot psychologisch verschil tussen die leeftijden. Bij ons op de Volkskrant komt er binnenkort een nieuwe hoofdredacteur. Zes jaar geleden had ik dat zelf kunnen worden. Ik heb dat toen niet gedaan, maar de weg lag wel open. Degenen die nu genoemd worden, zijn allemaal in de veertig en zijn hun carrière nog aan het opbouwen. Mijn generatie heeft de top bereikt en worstelt met de vraag hoe ze haar leven verder kan invullen, zonder die drive van carrière, macht en geld, de dingen die je al die jaren gaande hebben gehouden. Daar moet iets voor in de plaats komen, maar wat? En dan komt de dood vanachter het hoekje loeren.

2 En dan steekt de nostalgie de kop ook op? ‘Je verlangt niet naar vroeger, maar naar wie je toen was’, zoals een van de personages zegt?

Wagendorp: Je verlangt er inderdaad weer naar de man te zijn die de vraag van de sterfelijkheid helemaal niet stelde en louter een toekomst met oneindig veel mogelijkheden voor zich zag liggen. Op zich is dat niet erg, als je er maar goed mee omgaat en een levensingesteldheid vindt waarin dat soort dingen minder belangrijk wordt. Je hoeft niet achter de geraniums op Magere Hein te gaan zitten wachten. Er blijven heus wel waardevolle dingen over in je leven. Meer zelfs, als je het goed doet, blijken die dingen meer waarde te hebben dan de vlucht in de illusie genaamd carrière maken.

3 En dus schrijf je een boek over mannenvriendschap?

Wagendorp: Vriendschap is inderdaad een van die waardevolle dingen. Ik zou mijn boek trouwens eerder een idealisering dan een beschrijving van die mannenvriendschap noemen. Zelf ken ik ze niet in dergelijke mate, al zou ik dat misschien wel graag hebben. Mannen die echt al decennia met elkaar bevriend zijn, kunnen soms rauw met elkaar omgaan, maar er steekt altijd ook een hele grote genegenheid onder. Het is een vriendschap die soms oppervlakkig wordt beleden, maar wel heel diep gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content