19.15 – VITAYA

Bijna dertig jaar na haar dood schetst Beroemd of Berucht het portret van de legendarische sopraan Maria Callas. Ze stond bekend om haar dramatische expressie en emotionele vertolkingen en toonde ook naast het podium haar vurige temperament. Het programma werpt een blik op haar zangtalent, haar mannen en haar sterallures: ‘Ik zou graag gewoon Maria zijn, maar La Callas eist dat ik mezelf met haar waardigheid gedraag.’

Maria wordt geboren in New York in 1923 als dochter van Griekse immigranten met de naam Kalogeropoulos – haar vader verandert die in Callas en Maria neemt die dankbaar over. Op haar veertiende verhuist ze na de scheiding van haar ouders met haar moeder en zus naar Griekenland. Ze wordt er toegelaten tot het Nationaal Conservatorium en debuteert in 1941 in een opvoering van Boccaccio. Callas maakt naam in Griekenland tot de oorlog haar in 1944 dwingt terug te keren naar de Verenigde Staten. Ze zoekt er vruchteloos naar werk en als het gezelschap in Chicago waar ze uiteindelijk wordt aangenomen failliet gaat, beproeft ze haar geluk opnieuw in Europa. Ze krijgt een rol in La Gioconda in Verona en leert er haar latere echtgenoot kennen, de rijke industrieel Giovanni Battista Meneghini. Het gaat Callas voor de wind. In 1951 mag ze openen bij La Scala in Milaan en de volgende zeven jaar viert ze haar grootste triomfen – inclusief een optreden in de Metropolitan Opera in New York. Maar het succes maakt Callas eigenzinnig. Zo stapt ze eens ‘ziek’ op tijdens een voorstelling en weigert ze nog onder de directeur van La Scala te werken. In 1958 geeft ze nog een sensationeel optreden in Parijs, maar dan laat ze haar carrière én huwelijk varen voor haar affaire met de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis. Ondanks stemproblemen maakt ze in 1964 een succesvolle comeback met haar favoriete opera’s Tosca en Norma en in juli 1965 zingt ze haar laatste opera in Covent Garden. Haar plan om zich daarna te settelen met Onassis draait echter op een sisser uit, die trouwt immers met Jacqueline Kennedy. Of zoals Callas het zag: ‘Eerst verloor ik mijn stem, dan mijn figuur en dan Onassis.’ Ze doet nog een poging tot comeback in 1975, maar haar stem laat haar in de steek. Overmand door verdriet en verslaafd aan slaappillen zondert ze zich steeds meer af. Ze sterft in Parijs aan een hartaanval in 1977, eenzaam en amper 53.

TerZake Documentaire over de bloedige conflicten rond de Congostroom (20.00 – Canvas) l Summer of MTV MTV brengt verslag uit van het North Sea Jazz Festival (23.10 – MTV).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content