Saxofonist Ben Sluijs concerteert met het Ben Sluijs Quartet op Jazz Middelheim, 18/8 om 15.00.

Waarom kijk je alleen naar Canvas en TV1?

Simpel: ik heb geen kabel. Met mijn antenne kan ik TV1 redelijk goed ontvangen en Canvas met wat spikkels. Ook mijn vriendin wil geen kabel, omdat ze bang is dat ze veel te veel televisie zou kijken. Ik heb zelf meer dan genoeg aan die twee zenders. Mijn ouders hebben kabel en als ik daar ben, zit ik toch maar wat te zappen.

Waaraan erger je je op televisie?

Op TV1 tonen ze iets te veel spelletjes- of meezingprogramma’s. Ik wil met Felice best eens aan de toog hangen, maar als het Swingpaleis of iets dergelijks op het scherm is, dan maak ik me uit de voeten. Ik kan niet tegen het opgefokte iedereen-doet-mee-gevoel. Sommige gasten zitten in die meezingprogramma’s omdat ze per se beroemd willen worden.

Wat is je eerste televisieherinnering?

Beertje Collargol, de Fabeltjeskrant en Tante Terry. Ik herinner mij ook nog goed de uitzendingen van de Nederlandse televisie. Daar hadden ze Toppop met Ad Visser, iets wat bij ons helemaal niet bestond. Als kind vond ik ook de reclame op de Nederlandse televisie fantastisch. Ze hadden daar ook meer bloot, herinner ik me ( lacht).

Hoe ziet je ideale televisie-avond eruit?

Eigenlijk vul ik dat liever niet in: ik hou ervan verrast te worden. Ik ben heel tevreden over het aanbod van Canvas. De avonden zijn er heel afwisselend, met het altijd fascinerende Overleven en Kwesties, en hilarische humorprogramma’s als het Peulengaleis en In de gloria. Canvas heeft diepgang, ook in de humoristische programma’s.

Zijn er zaken waarvan je best wat meer zou willen zien?

De uitzendingen van National Geographic zou ik zonder probleem een hele dag kunnen opzetten. Om contact te hebben met de natuur, al is het maar virtueel. Ik vind de geluiden van de natuur indrukwekkend. Dikwijls niet te evenaren, zelfs niet met muziek.

Mis je op Canvas geen muziekprogramma’s?

Nee. Ik luister zelfs bijna niet naar de radio. Ik heb thuis al die platen, die ik steeds weer herontdek. Ik heb alleen van de Koningin Elisabethwedstrijd hier en daar iets meegepikt. Soms laat ik weleens een documentaire opnemen – van Arte – over Glenn Gould, Louis Armstrong, Charlie Parker. Trouwens, een jazzconcert op televisie: hoeveel mensen zouden daarnaar kijken?

Vormen televisie en muziek een goede combinatie?

Een documentaire over een muzikant, componist, kunstenaar is wel interessant, maar om te luisteren, zijn er toch vooral de platen en liveconcerten. Muziek moet tot de verbeelding spreken, ze moet het mysterie vergroten. Door de muziek ook te laten zien, kan er soms ook iets verloren gaan. Als ik goeie muziek hoor, zie ik daar meestal ook innerlijk beelden bij.

Voor welke televisiefiguur ga je graag voor het scherm zitten?

Als Jan Hoet op het scherm komt, heb je geslaagde televisie. Hij verrast altijd. Ik herken me er ook wel een beetje in. Doordat hij zo gepassioneerd is, loopt dikwijls met zijn kop tegen de muur, maar scheert hij evengoed hoge toppen. Ik hoop dat ik op zijn leeftijd ook nog zijn enthousiasme en jongensachtige blik mag hebben. Vermeld Tine Embrechts ook maar: ik hou van haar spontaniteit en haar humor.

door Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content