Belpop Bonanza tv

JAN DELVAUX (links) en DJ BOBBY EWING roefelen in platenbakken, live én op tv. © Jef Boes

Woordspelingen met de prefix ‘pop-up’ zitten in de lift: in afwachting van Plop en het plop-uprestaurant (vanaf 27 januari in de schouwburg) kun je van 25 tot en met 29 december in Leuven én iets langer ook op Canvas terecht in de belpop-upplatenwinkel van Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing. Even aan kabouter Bobby gevraagd hoe hun geesteskind Belpop Bonanza er op televisie zal gaan uitzien.

Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing): Het programma ligt qua onderwerp en benadering in het verlengde van onze theatershows, met dien verstande dat de belpopverhalen die we opdissen op televisie natuurlijk wat korter zullen moeten. Jan en ik gaan als twee Kuifjes op zoek naar plaatjes en anekdotes uit de Belgische muziek, en daar nodigen we in elke aflevering één gast bij uit.

Die gasten heten Tom Barman, Lara Chedraoui, Marcel Vanthilt, Jan Paternoster en Liliane Saint-Pierre. Een per decennium?

Dewit: Zo ongeveer. Jan en ik zijn heel erg blij dat we onze godin Liliane erbij hebben. Iedereen kent haar van het songfestival en Soldiers of Love, maar negentig procent van de mensen weet niet wat voor een onvoorstelbare carrière ze heeft gehad.

Was er niet iets met Claude François?

Dewit: Ze was de eerste artieste op zijn eigen label. Als je nu beelden terugziet uit die tijd: dat is precies Françoise Hardy, maar het was dus onze eigen Liliane. En wat die beelden betreft: omdat we nu op Canvas zitten, hebben we ook de sleutel van dat immense VRT-archief in handen gekregen. Ook gretig van gebruikgemaakt.

Hoe zit het nu met die pop-upplatenwinkel?

Dewit: Het idee hebben we van de geweldige film High Fidelity. We zitten in de oude kringloopwinkel van Leuven en we doen ook echt de deuren open: elke avond zul je er uitsluitend platen van Belgische makelij kunnen kopen. Die komen deels uit onze eigen collectie, deels van de kringloopwinkel zelf: een medewerker is al het hele jaar bezig om alle Belgische platen aan de kant te leggen.

Wie High Fidelity zegt, zegt lijstjes. Noem eens je vijf favoriete belpopsingles aller tijden.

Dewit: O man, mag ik daar eerst een drietal weken over wakker liggen?

Nee.

Dewit: Oké dan. At random, en met het risico mijn grootste helden te vergeten… (roefelt in een platenbak) Andre Brasseur met Holiday. If It Blows (Let It Blow) van Tjens Couter, de eerste single waarop Arno in het Frans zong! Disco Computer van Transvolta, ook bekend als Dan Lacksman van Telex. Wat Giorgio Moroder kon, konden ze in Laken minstens even goed. Hoeveel heb ik er al, vier?

Drie.

Dewit: Joepie! Dan kies ik nog twee funkbommen. Smoke van Leo Cavallo, de man die ons onder zijn eigen naam Leo Caerts ook Eviva España geschonken heeft. En, helemaal anders maar even dansbaar, Move van Jess & James. Dat zijn eigenlijk Portugese Belgen die later naar Nederland verhuisd zijn, maar wees maar zeker dat we hen bij de belpop rekenen.

Van maandag 25/12 tot en met dinsdag 2/12, 21.05, Canvas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content