Maandag 26/4, 21.10 – CanvasNiet dat het de vorige afleveringen van Belga Sport aan dramatiek ontbrak, maar met het verhaal van Harry en Stefan Everts schakelen de makers nog een versnelling hoger. Stel je even voor: een clash tussen vader en zoon, amoureuze perikelen én een onwaarschijnlijke reeks records.

‘Het verhaal van Harry en Stefan Everts intrigeerde ons in de eerste plaats omdat vader en zoon onder hun tweeën maar liefst veertien wereldtitels motorcross hebben verzameld, zeer uitzonderlijk’, steekt eindredacteur Jan Antonissen zijn bewondering niet weg. ‘We vroegen ons af of topprestaties misschien in de genen zitten. Vader Harry leek er alleszins niet voor in de wieg gelegd: hij werd geboren met een klompvoet. Puur op wilskracht en karakter is hij opgeklommen tot wereldkampioen.’

En voor zoon Stefan droomde Harry van eenzelfde toekomst?

Jan Antonissen: Inderdaad, inclusief de strenge trainingsmethoden die vader Everts zichzelf had opgelegd. Stefan was echter een ander type. Hij was een flyer, een crosser die kon teren op een immens talent. Hij had het niet zo begrepen op de spartaanse methoden van zijn vader en daar kwamen harde woordenwisselingen van. Harry geeft nu toe dat hij het misschien niet altijd even goed aanpakte door bijvoorbeeld meteen na de wedstrijd te hameren op wat fout was gelopen. Al vindt hij nog steeds dat hij het er nu ook weer niet zo slecht heeft afgebracht. (Lacht)

Heeft dat dan tot de stevige clash geleid?

Antonissen: Die is er gekomen door familiale problemen. Nadat vader en moeder Everts scheidden, ging Dave Grant, Stefans Engelse manager, met de moeder aan de haal. Grant presenteerde zich prompt als Stefans nieuwe vader – Harry werd op een WK zelfs de toegang tot de feesttent ontzegd – en maakte grote sier met diens geld. Uiteindelijk is gebleken dat die manager Everts heeft opgelicht. Wat hen de ogen heeft geopend? Na een zware val van Stefan, keek Grant nauwelijks naar hem om. Hij was zelfs al een potentiële opvolger aan het zoeken. Toen hebben vader en zoon Everts zich verzoend en begon Stefan aan zijn onwaarschijnlijke reeks records.

Een geweldig, maar ook pijnlijk verhaal. Waren de protagonisten makkelijk te overtuigen om dit voor de camera te vertellen?

Antonissen: Het lag uiteraard heel delicaat. We hebben op de hele familie Everts moeten inpraten om hun vertrouwen te winnen. We hebben uitgelegd wat we wilden: nagaan hoe je een kampioen maakt aan de hand van hun vader-zoonrelatie.

Hebben jullie ook met die Engelse manager gesproken?

Antonissen: Ja, hij is een sleutelfiguur in het verhaal. We zijn hem via contacten in de crosswereld op het spoor gekomen en hij heeft zich geweldig van zijn taak als bad guy gekweten. Hij komt zelfs erger over dan hij volgens mij is: berekend, ijskoud, cynisch… een typisch arrogante Brit! Het was zijn job om Stefan commercieel te exploiteren, vertelt hij met uitgestreken ongeschoren gezicht en louche kijkend. Het plaatje klopte perfect.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content