1. Woensdag 27/5, 21.15 – VijfTV. Richard Linklatermet Ethan Hawke, Julie Delpy. VS 2004.

2. Vrijdag 29/5, 22.25 – VijfTV. Peter Naessmet Josh Hartnett, Radha Mitchell, Gary Cole. VS 2006.

Valentijnsdag is – gelukkig maar! – nog lang niet in zicht, maar Vijftv gaat deze week toch de lovy-dovy toer op met maar liefst twee romantische films. Zowel in Before Sunset als in Crazy in Love gaat het om de vreemde kronkels van de harten van een verliefd jong koppel – respectievelijk Ethan Hawke/Julie Delpy en Josh Hartnett/Radha Mitchell.

De liefdesdans tussen Hawke en Delpy begon al in 1995 met Before Sunrise, een intelligente praatfilm vol levendige en inzichtrijke dialogen over de romance van één dag tussen een Amerikaanse toerist en een Franse studente in Wenen. Zoals de titel al laat doorschemeren is Before Sunset het vervolg op die ontwapenende intieme ode aan de liefde die ondertussen tot de bekendste moderne romantische films behoort.

Mozart & The Whale luidt de originele VS-titel, maar met de Weense componist of psychotherapie heeft Crazy in Love niets te maken. Dit liefdesdrama gaat immers over twee kribbige jonge mensen die lijden aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme.

Het tragikomische Hollywooddebuut van de Noorse theaterveteraan Peter Naess begeeft zich op glad Rain Man-terrein. Dat kan ook moeilijk anders omdat het neergepend werd door dezelfde scenarist, namelijk Ron Bass. Toch worden al de valkuilen van de ‘ziekte van de week’-film vermeden dankzij een authentiekere toon en de genuanceerde vertolkingen en discrete charme van Radha Mitchell en The Black Dahlia-ster Josh Hartnett.

In Before Sunset ontmoeten ex-minnaars Hawke en Delpy – hij is ondertussen een ongelukkig getrouwd schrijver, zij een gefrustreerde politieke activiste – elkaar deze keer in Parijs, negen jaar na hun magische Weense liefdesavontuur. De toon is al even ongedwongen als in het origineel en ook deze in suggestieve real time opgenomen flirt bekoort. Linklater en zijn innemende acteurs brengen in de deels door improvisaties tot stand gekomen dialogen immers een wel erg pijnlijk rake doorlichting van de menselijke ziel en de door nostalgie gekleurde romantische liefde.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content