BEESTACHTIG SPEKTAKEL

Dimitri Dewever medewerker Trends

Vlucht weg voor – of kruip in de huid van – prehistorische reptielen in het ludieke actie-puzzelspel Lego Jurassic World.

ACHTERGROND

Lego-games ogen steevast kindvriendelijk – en zijn dat ook – maar net zoals de bouwdozen hebben ze steevast een charme die ze ook voor volwassenen aantrekkelijk maakt. Bij dit Jurassic World is dat niet anders. Het is een filmgame die geënt is op de gelijknamige blockbuster die momenteel in de zalen draait, maar ook hulde brengt aan de voorgangers, te beginnen met de eerste Jurassic Park. Nadat je die doorlopen hebt, kun je nog snoepgoedlevels uit The Lost World en Jurassic Park III verkennen. Elke film krijgt vijf levels/scènes. Een gezonde dinomix, of niet?

CONCEPT

Familievriendelijk vertier: hier dus geen bloederige gevechten of goor taalgebruik maar slapstick, situatiehumor en grappige referenties naar andere films, games en Steven Spielberg. Een glimlach is nooit veraf. Elke omgeving bevat steevast een aantal puzzelelementen, en elk level heeft zijn eigen speelbare personages met unieke vaardigheden. De gevechten – vaak tussen dino’s onderling – zijn minder talrijk dan in pakweg een Lego Batman-spel. Je hebt ook een twintigtal dino’s waarmee je lustig voor algehele chaos kunt zorgen, het betere beuk- en stampwerk met T. Rex, raptor en triceratops, quoi.

VRIJHEID

Als je de campagnemodus afgerond hebt, kun je elk level nog eens herspelen met de Free Play-optie. Daarmee kun je vrij rondhossen in deze blokkenwereld, minimissies aangaan, verzamelobjecten opsporen en extra’s verzamelen – goed voor grenzeloze fun. De afwerking laat daarbij wat te wensen over. Jammer ook dat je niet één grote open wereld krijgt, maar vier vrij doorkruisbare maps (eentje per film). Er is ook een co-op-modus voorhanden, waarbij een tweede speler eender waar en wanneer in de game kan inpikken en via split screen in de actie kan delen.

VERDICT

De beproefde Lego-gameformule, waarbij kleurrijke figuren hotsen, botsen, springen en rennen en onderweg allerlei maaksels opbouwen of afbreken, is ook bij dit Jurassic World gehanteerd. Toch spelen de makers redelijk op veilig en kleuren ze vaak iets te braaf en voorspelbaar binnen de lijntjes. De game mist ook samenhang tussen de vier afzonderlijke filmavonturen: elk daarvan lijkt nu een interactieve bloemlezing van een aantal sleutelscènes, zonder een verbindende rode draad of verhaal. Dat neemt niet weg dat, voor wie zijn verwachtingen in die zin bijstelt, hier minstens tien uur ongebreidelde lol te beleven valt.

LEGO JURASSIC WORLD

PC ? PS3 ? PS4 ? XBOX 360 ? XBOX ONE ? WII U

WARNER BROS.

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content