BEAVIS & BITHEAD

Richard Hendriks (Thomas Middleditch), een in hoodie gehulde nerdy programmeur, ontwikkelt een revolutionaire muziekapp en bezwijkt onder het succes en de paniekaanvallen.

Hollywood, move over! Silicon Valley is het nieuwe entertainmentmekka. Of toch als we Beavis and Butt-head-maker Mike Judge mogen geloven: zijn Silicon Valley – een kruising tussen Entourage en Revenge of the Nerds – is vooralsnog de scherpzinnigste tv-satire op het technologieparadijs waar Steve Jobs en Mark Zuckerberg ooit met hun boterhammendoos naar het werk trokken.

‘Have you met Bill before? Oh my God, he’s so amazing.’

‘I only get to see Bill once every two weeks. For ten minutes. But those ten minutes are incredible.’ Neen, hier spreken geen sekteleden die het over hun goeroe hebben. Het is een gesprek dat Mike Judge opving toen hij in 2000 ergens in Silicon Valley zat te wachten op een miljardair met wie hij had afgesproken. Een start-up probeerde de tv- en filmmaker, die op MTV met Beavis and Butt-head toen al zijn sporen had verdiend, naar de Californische technologievallei te lokken om een animatiewebserie voor hen te maken. Maar Judge wist wel beter. ‘Het ego van die mensen kent geen grenzen’, herinnert hij zich. ‘Ik vond het hoog tijd om er eens flink mee te lachen!’

Een soortgelijke ontmoeting was dan ook te zien in de pilot van Silicon Valley, de komische reeks die Judge maakte voor betaalzender HBO. Alles draait om een introverte maar sympathieke programmeur en zijn nerdy vrienden in het hart van de techvallei. Deels sociale satire, deels doldwaze sitcom: Judge schetst het innovatiemekka als een plek waar geldwolven en dwangmatige utopisten samentroepen voor wel heel vreemde feestjes – het soort feestjes waar vrouwen cocktails drinken terwijl de mannen er Battlefield 4 spelen en Kid Rock een gastoptreden geeft – en waar het wel heel excentrieke gedrag van sommige ceo’s wordt gezien als het bewijs van hun grenzeloze wijsheid. Jup, niet zo ver verwijderd van de wereld van De cirkel, de niet zo heel futuristische roman van Dave Eggers.

De start-upcultuur, met haar sociaal onaangepaste nerds en torenhoge verwachtingen, is niet voor het eerst een dankbaar onderwerp voor scenaristen – ook al geïnspireerd door het succes van David Finchers’ The Social Network (2010), over de begindagen van Facebook. Maar Silicon Valley is de eerste écht goed gemaakte serie over de technologievallei.

Mike Judge kent Silicon Valley dan ook beter dan je zou verwachten. De man heeft een diploma fysica en werkte ooit als programmeur aan de software van de F18-straaljager. Eind jaren 1980 ging hij in Silicon Valley werken bij een start-up die grafische kaarten ontwikkelde. Maar de bedrijfscultuur was duidelijk zijn ding niet. ‘De mensen geloofden echt in iets, maar ik had geen flauw benul wat dat dan wel mocht zijn.’ Na een passage in een bluesband bedacht hij de rochelende, headbangende en seksistische animatiehelden Beavis en Butt-head voor MTV. En Office Space, zijn filmdebuut uit 1999 en ook al een satire op het muffe kantoorbestaan, is intussen een echte cultklassieker.

Silicon Valley volgt een groepje in hoodie gehulde twintigers die in de Valley werken. De onzekere Richard Hendriks, gespeeld door Thomas Middleditch, is aan de slag bij Hooli, een fictief bedrijf dat met zijn kleurrijke campus, zijn pendelbussen en slogans als ‘It takes change to make change’ duidelijk gemodelleerd is naar Google. In zijn vrije tijd sleutelt Richard aan een duffe muziekapp, genaamd Pied Piper. Zonder het te beseffen zit hij op een goudmijn, omdat hij een revolutionaire methode heeft ontwikkeld om muziekbestanden te verkleinen – in Silicon Valley zowat het equivalent van het gouden filmidee waarnaar iedereen in Hollywood op zoek is. Gevolg: de riante aanbiedingen stromen binnen en de nerdy programmeur bezwijkt onder de paniekaanvallen.

Hoe meer je over de start-upscene weet, hoe grappiger Silicon Valley natuurlijk wordt. Je kunt het een beetje vergelijken met Entourage, maar dan met nerds die aan asperger lijden. Maar je hoeft geen insider te zijn om Judges humor te appreciëren. Grappen over de grote techiconen – ‘Steve Jobs was een poseur, hij kon niet eens code schrijven’ – worden bijvoorbeeld afgewisseld met sneren richting Radiohead, vanwege de negatieve houding van die band tegenover streamingdiensten. Er zijn ook genoeg cameo’s: de echte Google-voorzitter Eric Schmidt doet even mee, en de contactgestoorde investeerder Peter Gregory is lichtjes geïnspireerd op Peter Thiel, oprichter van PayPal en Facebook-investeerder van het eerste uur. En dan kent u Nip Alert nog niet, een app die precies doet wat u denkt dat ze doet.

In de VS, en hier bij Telenet, is net een tweede seizoen van start gegaan. De start-up is inmiddels een succes, maar iedereen wil nu een stukje van de taart. Wordt het bedrijf een nieuwe maatstaf, of zal het wegkwijnen in de vergetelheid? De reeks wordt in elk geval nog een pak weirder, zegt Mike Judge in een aankondiging. Of hij zich daarbij veel gelegen laat zijn aan de kritiek op het eerste seizoen, dat er niet genoeg vrouwelijke personages rondhingen met de boys, is nog maar de vraag. Ook die keuze was – sad but true – gestoeld op veldwerk: ‘Toen ik voor het eerste seizoen de ingenieurs bij Google bezocht, telde ik zestig mensen in die ruimte’, aldus Judge. ‘Slechts twee van hen waren vrouwen.’

SILICON VALLEY

Seizoen 1 komt op 22/4 bij Warner Home Video uit op dvd. Seizoen 2 is net begonnen in Play More van Telenet.

DOOR ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content