BEATRIX

WILLEKE VAN AMMELROOY in 'BEATRIX'. 'Ze hoeft niet eens meer uit de kleren te gaan om je aan het scherm te kluisteren.'

Dinsdag 6/3, 20.35 – één

De koningin rookt, drinkt en deinst niet terug voor een potje ruzie – geen wonder dus dat Beatrix, Oranje onder Vuur in Nederland nogal opzienbarend bleek. Eén kocht de vierdelige miniserie meteen aan. Of ze verplicht kijkvoer is, vroegen we de enige niet-dweperige royaltywatcher Jan Van den Berghe. ‘Na de eerste aflevering was ik erg onder de indruk van de manier waarop Willeke van Ammelrooy gestalte geeft aan koningin Beatrix’, zegt Van den Berghe. ‘Van haar manier van spreken en lopen tot de tics: haar prestatie is te vergelijken met die van Helen Mirren in The Queen en Meryl Streep in The Iron Lady.’

Ons lijkt Beatrix maar een saai figuur. Valt er over haar wel een verhaal te vertellen?

JAN VAN DEN BERGHE: Daarin vergis je je. Haar huwelijk met de Duitse Claus zorgde in de jaren zestig voor heel wat protest in Nederland – WO II lag nog vers in het geheugen – en dat heeft haar getekend. Ze heeft ook te lijden gehad onder het tumultueuze huwelijk van haar moeder koningin Juliana en prins annex schelm Bernhard. En recent was er de aanslag op Koninginnedag, toen een gestoorde man met een wagen op het publiek inreed. Daarmee begint de reeks overigens.

Toch geeft Beatrix de indruk afwezig te blijven bij maatschappelijk belangrijke gebeurtenissen. Denk maar aan de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

VAN DEN BERGHE: Je kunt je afvragen of er op zulke heikele momenten een juiste reactie is, maar het klopt dat de Nederlanders op zulke momenten Beatrix missen als moeder des vaderlands. Dat imago van ijskoningin speelt haar al haar hele leven parten omdat haar moeder Juliana bekendstond als de volkse koningin die zelf de spruitjes kuiste (toch in een parodie door Wim T. Schippers; nvdr.). Voor Beatrix is dat een levensgroot probleem, want een vorstenhuis bestaat bij gratie van sentiment: een huwelijk, een geboorte of een begrafenis.

Doordat Beatrix zo’n enigma is, zijn er zelfs fouten in de miniserie geslopen. Zo zou ze al veertig jaar niet meer roken.

VAN DEN BERGHE: Neem het van mij aan dat de meeste feiten en details kloppen. Veel dingen wist ik al uit andere bronnen. Los daarvan is Oranje onder Vuur geen gortdroge documentaire: er is uiteraard wat slagroom – lees: drama – over gespoten.

Zou er geen miniserie te maken zijn over illustere figuren van het Belgische vorstenhuis?

VAN DEN BERGHE: Ik zal je eens wat zeggen, een tijdje geleden werd ik gecontacteerd door een productiehuis dat broedde op een fictieserie over onze koningen. De VRT zag er helaas geen brood in. Onterecht volgens mij, de levenswandel van Leopold II alleen al spreekt tot de verbeelding. Dat geldt trouwens ook voor minder bekende leden van de familie. Neem prins Karel, die als regent de koninklijke familie zowat heeft gered, maar daarna door hen werd uitgespuwd.

Voorlopig moeten we het dus met Beatrix stellen?

VAN DEN BERGHE: Ik kan je alleen maar aanbevelen om te kijken. Al was het maar om Willeke Van Ammelrooy, die niet eens meer uit de kleren hoeft te gaan om je aan het scherm te kluisteren.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content