Als televisiejaar was 2002 maar matig. De vernieuwing gebeurde vooral in de marge.

januari

De sfeer zit er meteen in: in zijn nieuwjaarstoespraak uit Bert De Graeve zijn zorgen over de concentratie in de Vlaamse media, waarbij hij vooral De Persgroep (VTM) viseert. De VRT beleeft ondertussen zijn beste winterseizoen sinds de komst van de commerciële zender. * Zolang VTM met series als Dennis afkomt, is dat niet verwonderlijk. ‘De eerste sitcom op pellicule’ blijkt in werkelijkheid de eerste sitcom zonder grappen. * VRT lanceert het Nieuwsproject 2002, met onder meer de opstart van Editie Laat. Er breekt bijna een burgeroorlog uit als Bavo Claes naar de late avond wordt verplaatst. Pas als Bavo zegt dat hij door zijn verbanning niet meer aan schrijven toekomt, neemt het protest af. * Gezien en goed bevonden: Het Peulengaleis II (Canvas), C.S.I. (VT4), Attachments (Canvas) en The Sopranos (Kanaal2).

februari

VT4 wordt vanaf maart officieel een Vlaamse zender; bestuurder Patrick Tillieux gaat overal vertellen dat ranzige spelletjes en goedkope erotiek vanaf nu niet meer kunnen. Temptation Island zet zijn discours meteen kracht bij. * Losgeld, Familieraad en Beschuldigde, staop trekken de ge- middelde levensduur van een programma op VT4 nog wat verder naar beneden. Enkel het anorectische Mediamadammen kan overleven. * De meeste BV’s zijn hun eigen idolen; de anderen mogen dankzij Rob Vanoudenhoven in het wisselvallige Via Vanoudenhoven op bezoek gaan bij hun idool. * Eind februari voert VTM Teleshopping af. Het laatste item is de banjo van Jo. * Sabine Appelmans komt na haar zwangerschapsverlof niet meer terug als TV1-omroepster. Vreemd genoeg komt het niet tot een Bavo Claes-actie. * John Thaw – alias Inspector Morse – verruilt op 21 februari het tijdelijke voor het eeuwige. Een week later zijn Jack the Ripper en de moordenaar van Ötzi ontmaskerd. * Gezien en goed bevonden: HLZHI Politie II (TV1), Alias (TV1), Waking the dead (Canvas), TV7 (Ned3).

maart

BBC start met BBC Four, een digitale culturele zender. * In De Blijde Boodschap toont Bart De Pauw dat stand-up comedy een vak apart is. Helaas niet het zijne. * Nadat VT4 Chris Van den Durpel uitleende aan TV1 voor een speciale reeks van De Leukste Eeuw, herneemt de zender die reeks doodleuk op het eigen kanaal. De VRT is not amused. De kijker ook niet. * In Eén uur tijdverlies brengt Luk Alloo zijn versie van De Laatste Show. * Christian Van Thillo (De Persgroep) zegt dat de VRT te veel inkomsten uit reclame en sponsoring haalt. * Toeval of niet: VTM start met Rijker dan je denkt. * Gezien en goed bevonden: HLZHI Luchthaven II (TV1) , Hearts and bones (Canvas), 24 (BBC2), De rederijkers II (Canvas).

april

Mieke Vogels lanceert het voorstel om in Vlaanderen een migrantenzender te beginnen. * Véronique De Cock probeert in P-Magazine met röntgenfoto’s aan te tonen dat ze geen plastische chirurgie heeft ondergaan. * Geen van beiden wordt serieus genomen. * Omdat hij door Eurosong zo populair is geworden, krijgt Marcel Vanthilt nog eens een eigen programma; maar na De Lage Landen (TV1) vrezen we dat we Marcel weer een tijdje zullen moeten missen in prime time. * Carl Huybrechts en Karl Vannieuwkerke ontvangen een week lang wielrenners in Het Groot Verzet. Vannieuwkerke gaat achteraf zelf fietsen. * Shock-tv is in opmars: TMF shockeert met de Tom Green Show, MTV met Andy Dick en The Osbournes, VT4 met Peper & Zout en TV1 met Barometer.

mei

De docusoaps kweken als konijnen. Zowel VTM ( De reis van ons leven) als VT4 (Zo zijn wij niet getrouwd) springen op de wagen. Wij verwachten binnenkort een docusoap over het maken van een docusoap. * De Frans-Duitse cultuurzender Arte bestaat tien jaar. ‘Wir haben es nicht gewusst’, is de reactie bij onze buren. * België eindigt dertiende op het Eurovisiesongfestival. De VRT uit kritiek op de puntentelling en vindt dat de vele Oostbloklanden de wedstrijd vervalsen. Nu, als we bekijken hoe weinig Marie N achteraf nog op tv is geweest, dan hadden we ook liever Sergio zien winnen. * De bom van Bert: Bert De Graeve kondigt aan de VRT te verlaten en naar staaldraadproducent Bekaert te trekken. * Ook wordt bekend dat Jan Hautekiet vanaf 1 september hoofd wordt van Radio1. De VRT schrijft een vacature uit, omdat ‘in eigen huis niemand aan de vereisten voldoet’. Na enkele maanden komt men met Donna-baas Marc Coenen op de proppen. * In de VS valt het doek over twee van de belangrijkste series van de voorbije tien jaar: zowel The X-Files als Ally McBeal houden ermee op, respectievelijk na negen en na vijf jaar. * Overleden: tv-makers Bob Van Bael (Echo, Terloops) op 23/5 en Bart De Graaff (BNN) op 25/5. * Gezien en goed bevonden: Spooks (BBC1).

juni

Het WK gaat van start: de Belgen presteren niet alleen pover op het veld, ook in de tv-studio’s is het belabberd. Shuuto Live doet ons wensen dat Carl Huybrechts het voorbeeld van Karl Vannieuwkerke had gevolgd. Herman Brusselmans moet na één uitzending weg, wegens het gebruiken van de termen ‘Miss België’ en ‘beffen’ in één zin. * Jan Verheyen ( Aan Tafel) daarentegen mag zich alles permitteren. * Recht op recht houdt ermee op, maar wordt enkele maanden later alweer herhaald. Schrikbeelden met FC De Kampioenen in de hoofdrol dringen zich op. * Confidenties in Toscane gaat van start: Paul Goossens weet twee maanden lang de zomerse lichtheid perfect te vatten. * Costa op Kanaal2 herinnert er ons nog eens aan dat we nooit een reis naar Ibiza mogen boeken. * Gezien en goed bevonden: Oz (Kanaal2), The League of Gentlemen (Canvas), De Canvascrack (Canvas) en The Naked Chef (Canvas).

juli & augustus

De zomerslaap treedt in. VTM lacht vooral met zichzelf in Glimmer & Glatter en ook wel in Exclusief Zomer, terwijl Felice in Complot (TV1) anderen – en vooral de kijker – bij de neus probeert te nemen. * Bij zijn afscheidsspeech verdedigt Bert De Graeve zich tegen de beweringen omtrent de commerciële activiteiten van de openbare omroep. ‘Wie naar de cijfers kijkt, ziet hoe grotesk de beschuldigingen zijn.’ Even grotesk is de zoektocht van de regering naar een opvolger. Uiteindelijk valt de keuze op Tony Mary. * In Nederland gaat het ondertussen van kwaad naar erger. Na Flikken komt ook Spoed er op antenne, later nog gevolgd door Stille Waters. Als klapper op de vuurpijl maakt de TROS in het najaar bekend de nieuwe reeks van Flikken financieel te zullen ondersteunen. * Op 1 augustus neemt Leo Hellemans ontslag als hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst. Hij wordt opgevolgd door Leo De Bock. * Tegen het einde van de zomer komt VT4 met een vernieuwd actualiteitsblok op de proppen. Na het journaal komt vanaf nu het duo Paparazzo en Zoom. Zoom, met markante tv-beelden van andere zenders, wordt door copyrightproblemen al vlug weer afgevoerd. De praatbarak van David Steegen en Alain Grootaers blijft helaas wel bestaan. Wij troosten ons met de gedachte dat we misschien zo van een vervolg op De Tekstmaniak gespaard zullen blijven. * Overleden: acteur Luc Philips (op 26/7), de bekendste Bompa van Vlaanderen. Al zou daar tamelijk vlug verandering in komen. * Gezien en goed bevonden: het derde seizoen van The Royle Family (Ned3).

september

Tony Mary en Eric Claeys, de directeur-generaal van VMMA, ontmoeten elkaar. Achteraf laten ze weten het goed met elkaar te kunnen vinden. * De najaarsprogrammeringen van de zenders bieden vooral meer van hetzelfde: Big Brother III (slagzin ‘Vergeet wat je weet’, en vooral de kijkcijfers van de vorige jaren dan), de Nationale Test II,Expeditie Robinson III. Jambers herhaalt zichzelf in 10 Jaar Later en van Flikken raken we nooit meer af. Zelfs Luc Appermont komt terug met Het Mooiste Moment. * In De Laatste Show mogen Mark Eyskens en Herman De Croo op ontdekking. Memorabel moment: Eyskens die na een dag tussen de bouwvakkers zegt: ‘Ik heb daar meer geleerd dan in twintig jaar parlement.’ Als de ministers van Staat nu ook al aan antipolitiek gaan doen… * Negen maanden na de start van Editie Laat houdt Canvas grote schoonmaak; enkel Villa Politica blijft over. * Hét fenomeen van het najaar: Jean-Marie Pfaff en zijn familie. De celebrity-soap De Pfaffs haalt enorme kijkcijfers en wordt twee maanden later verkocht aan Nederland en Duitsland. Reactie van Jean-Marie: ‘Das sein mein lieblingslanden.’ * VT4 stelt daar Ab Normaal tegenover, een roze konijn dat gore bakken vertelt, vergezeld van een jongedame met diep decolleté. VT4 old skool, zeg maar. * Gezien en goed bevonden: Band of Brothers (VTM), De Fiets van Pavlov (TV1), De Nachtwacht (Canvas).

oktober

Ex-Miss België Ann Van Elsen vervangt Deborah Ostrega in Mediamadammen. * TV1 begint met Witte Raven, een schitterend programma waarin mensen in één maand een vak leren. Alleen spijtig dat Ann Van Elsen niet heeft meegedaan. * Sportweekend wordt een talkshow. De kijkers lopen in kuddes weg. * De NCRV vindt dat Confidenties in Toscane te veel op Villa Felderhof leek en bereidt juridische stappen voor. Terwijl je toch zou denken dat je iedere gelijkenis met Confidenties zoveel mogelijk verborgen zou willen houden. * Mark Uytterhoeven neemt De Laatste Show voor zes weken van Bruno Wyndaele over. * Koen Wauters probeert in De Sleutel voor de tweede keer uit het VTM-cocon te breken, maar wordt voor de tweede keer door de VTM-kijker in de steek gelaten. * Stephen Ambrose, schrijver van Band of Brothers, sterft op 14/10 aan longkanker. * Gezien en goed bevonden: The Office (BBC2), 100 % AB (Ned3).

november

Man bijt hond rukt op naar de eerste plaats van de kijkcijfers. Veel concurrentie is er dan ook niet. Zij aan zij zegt u? * Na dertien jaar verlaat Marlène de Wouters VTM om naar VT4 te trekken. Aan de Medialaan wordt verrast gereageerd: ‘Marlène? Zat die nog bij ons?’

* Bart Peeters brengt in Hoe? Zo! wetenschap op maat van de zondagavondkijker en neemt meteen ruim een miljoen kijkers voor zich in. * Op 24/11 overlijdt schrijver en tv-maker Boudewijn Büch aan een hartstilstand. * Gezien en goed bevonden: HLZHI Politie III (TV1), I’m still Alan Partridge (BBC2).

december

Canvas viert zijn vijfde verjaardag. * ‘Al doende leert men’ is een gezegde dat niet altijd opgaat. De Rode Loper is aan zijn vijfhonderdste aflevering toe, Familie zit zelfs al 2500 afleveringen ver. * Wittekerke neemt een sabbatjaar om dichter op de actualiteit te kunnen inspelen. * TV1 start na afloop van Flikken met een nieuwe krimi, Sedes & Belli. * Patrick De Witte maakt een geslaagde comeback met Kijk eens op de doos (Canvas). * Het laatavondjournaal van TV1 krijgt nieuwe anchors, zo zegt Leo De Bock in een interview; Bavo Claes moet verkassen, ditmaal naar Canvas. * Het jaar eindigt dus zoals het is begonnen. En de VRT bezet de hoogste plaatsen in de kijkcijfers.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content