Superfrak – ‘Battlestar Galactica’, de sciencefictionreeks die er geen is,gaat in het derde seizoen verder door op het elan.
Seizoen 3
Reeks: ****Extra’s:
Reeks. Battlestar Galactica 3 begint een viertal maanden na het einde van de vorige reeks. De Cylons hebben New Caprica, de planeet waar de laatste overlevenden van de mensheid veilig dachten te zijn, onder de voet gelopen en houden de bevolking onder de knoet. Een rebellenbeweging onder leiding van kolonel Tigh legt ’the toasters’ echter het vuur aan de schenen met sabotageacties en bommen. Aan het einde van de eerste aflevering pleegt de groepering zelfs een zelfmoordaanslag op enkele menselijke agenten in dienst van de Cylons, ‘om te tonen dat wie meewerkt met de vijand ook een doelwit is’.
De link met de toestand in Irak is dus niet te missen, alleen zijn het hier natuurlijk de ‘good guys’ die hun toevlucht nemen tot terrorisme, en is de vijand helemaal niet zo eenduidig slecht als hij lijkt – eigenlijk willen de Cylons het liefste vrede sluiten met de mensheid. Het maakt nog maar eens duidelijk dat Rolling Stone niet overdreef toen het de serie ooit ‘de meest levendige uitbeelding van de wereld na 9/11’ noemde.
Maar Battlestar Galactica is veel meer dan een briljante commentaartrack bij de toestand van onze planeet vandaag, ook in dit derde seizoen. Stompende actie (met genoeg ruimtegevechten om iedere Trekkie te bekeren) wisselt af met hartverscheurende scènes en filosofisch-religieuze discussies over ‘vrije wil’ of ‘de ziel’, in zo’n tempo dat je nauwelijks kunt bijblijven. Vooral de vraag wie er nu eigenlijk aan welke kant staat, is zo stilaan een echte hersenbreker geworden. Tegen het einde van dit seizoen ontdekken vier mensen trouwens dat ze eigenlijk al die tijd robots waren, in een finale die aan iedere fan een welgemeende ‘frak’ zal ontlokken.
Extra’s. Niets, en dat is erg jammer aangezien de extra’s echt voor het rapen liggen. In de aanloop naar het derde seizoen werden bijvoorbeeld enkele ‘webisodes’ van een paar minuten gemaakt voor www.scifi.com, de website van de zender die de reeks in de VS uitzendt, en die hadden hier echt op hun plaats gestaan. En van de razend interessante videocommentaren die producers David Eick en Ronald Moore al sinds de start van de serie voor diezelfde site opnemen, is evenmin een spoor. Googelen dus maar.
Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier