T B I Woensdag 8/10, 13.30 – één+De Amerikaanse verkiezingen van 2008 zijn waarschijnlijk nu al de meest gemediatiseerde uit de geschiedenis. Al maanden – het lijken wel jaren – worden onze krantenpagina’s ingepalmd door nieuws over de race naar Amerika’s hoogste politieke ambt. Maar nu het startschot van de verkiezingsdebatten werd gegeven, lijken we eindelijk in een rechte lijn op weg naar 4 november. De VRT speelt in op de verkiezingskoorts en zendt op een+ enkele debatten tussen de kandidaten uit: nu vrijdag 3/10 mogen Sarah Palin en Joe Biden de degens kruisen, volgende week is het de beurt aan de grote jongens zelf. ‘De presidentsdebatten hebben een groot gewicht in de kiescampagne’, zegt VRT-journalist Bert De Vroey, die commentaar geeft bij de uitzendingen. ‘Zoals altijd is een grote groep van mensen, de zogenaamde swinging voters, nog steeds onbeslist over welk bolletje ze zullen inkleuren. Maar daar komt deze keer bij dat onder traditioneel Democratische of Republikeinse kiezers heel wat gemor heerst over hun kandidaat. Zeker in het Democratische kamp ligt de nederlaag van Hillary Clinton bij velen nog zwaar op de maag.’

Primeert het voorkomen van de debaters, of de inhoud van hun boodschap?

Bert De Vroey: Een bondig en helder geformuleerd standpunt is ongetwijfeld van tel, al denk ik toch dat présence van doorslaggevend belang is. De kandidaten moeten een ontspannen indruk geven, alsof ze gezellig met de kijker op café zitten. Ze moeten ‘one of them’ zijn. Wat het debat tussen de vicepresidentskandidaten (op 3 oktober) betreft, heeft Sarah Palin, met haar imago van all American girl, dus wellicht al een voorsprong op Joe Biden.

Hoe groot is het verrassingselement in zulke debatten?

De Vroey: De concrete vragen houden de moderatoren wellicht tot op de avond zelf voor zich, maar de thema’s die aan bod zullen komen, worden wel vooraf besproken en doorgenomen. De debaters weten in grote lijnen welke vragen ze kunnen verwachten. Voor beide presidentskandidaten staat overigens een speciaal comité paraat dat zich uitsluitend met de voorbereiding van die debatten bezighoudt.

Slotvraagje: je mag als journalist niet meegeven welke kandidaat jouw voorkeur draagt. Maar misschien kan je ons vertellen op wie je níét zou stemmen?

De Vroey: (lacht uitbundig) Euhm… neen!

T =Telenet Digital TV

B =BelgacomTV

V =TV Vlaanderen

I =Indi

C =Coditel

Karel Deknudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content