De tweede reeks van ‘Prison Break’ begint acht uur na het einde van seizoen één, en focust op hoe de ex-gedetineerden zich verspreiden over de Verenigde Staten op zoek naar geld, liefde of wraak, op de hielen gezeten door de halve Amerikaanse politiemacht. Opdat u meteen weer in hun spoor zou zitten: een overzicht van de voortvluchtige misdadigers en hun achtergrondverhalen.

Michael Scofield

l Misdaad Gewapende overval

l Straf Vijf jaar

l Backstory ‘The man with a plan’, het wiskundige genie dat erin slaagde om aan de hand van de uitgebreide tatoeage op zijn lichaam zijn broer van de doodstraf te redden en een groepje gevangenen naar buiten te smokkelen. Ook in het tweede seizoen zullen zijn hersencellen moeten werken: eerst proberen hij en de andere ontsnapten op zoek te gaan naar het geld dat Charles Westmoreland – de vliegtuigkaper die tijdens de ontsnapping stierf – ergens begraven heeft, en daarna nemen Michael en Lincoln het samen op tegen ‘The Company’.

l Extra Scofield is een held met een donker kantje: hij heeft een laag zelfbeeld en wordt opgevreten door schuldgevoel tegenover Lincoln, die hem ooit 90.000 dollar leende, een goede daad die onrechtstreeks leidde tot zijn veroordeling. Een expressief gezicht kun je hem dan weer niet toeschrijven.

Lincoln Burrows

Misdaad Moord met voorbedachten rade

Straf Doodstraf

Backstory De man die alles in gang zette, toen hij ten onrechte veroordeeld werd voor de moord op de broer van de vice-president op basis van vervalst bewijsmateriaal. Met de hulp van zijn broer is hij kunnen ontkomen aan de elektrische stoel, maar daarmee zijn zijn problemen nog lang niet van de baan: ‘The Company’, de schimmige organisatie die het hele complot heeft opgezet, zit hem nog altijd op de hielen, en ook zijn zoon LJ blijft een zorgenkind.

Extra Fans van Burrows mogen op hun twee oren slapen: terwijl in het eerste seizoen Michael Scofield het centrale personage was, staat zijn broer in reeks twee op dezelfde hoogte. Zijn strubbelingen met ‘The Company’, zijn zoon en zijn achtervolgers zijn de belangrijkste verhaallijnen van dit seizoen.

Benjamin ‘C Note’ Franklin

Misdaad Bezit van gestolen goederen

Straf Acht jaar

Backstory Franklin diende als sergeant in Koeweit. Toen hij ontdekte dat gevangenen gemarteld werden en hij daar niet over wou zwijgen, werd hij oneervol ontslagen. Daardoor kon hij geen werk meer vinden en ging hij in de misdaad. Na zijn arrestatie vertelde hij zijn vrouw dat hij terug naar Irak moest. Dat wordt een prettig weerzien als die naar het nieuws hebben gekeken!

Extra Dit personage heeft dezelfde naam als Benjamin Franklin, een van de stichters van de Verenigde Staten en tevens de uitvinder van de bliksemafleider. Franklin staat op de achterkant van een biljet van honderd dollar, vandaar de bijnaam van het personage in Prison Break.

Theodore ‘T-Bag’ Bagwell

Misdaad Kidnapping, verkrachting, moord

Straf Levenslang

Backstory Het prototype van de psychopaat: begon al op jonge leeftijd dieren te mishandelen en schakelde later over op moord en verkrachting. Vlak voor zijn arrestatie probeerde hij zijn leven te beteren en woonde hij samen met een moeder met twee kinderen. Toen die hem aangaf nadat ze een nieuwsuitzending had gezien, kwam volgens T-Bag ’that old dirty bastard’ opnieuw naar boven. Hij wil het zijn vroegere liefde nu betaald zetten, en gezien zijn verleden wellicht niet op de meest aangename manier. Maar eerst moet hij nog een ander probleem oplossen: zijn hand werd door John Abruzzi afgehakt tijdens de ontsnapping.

Extra Door TV Guide uitgeroepen tot ‘een van de griezeligste personages op televisie’, terwijl Entertainment Weekly hem opnam in zijn lijstje van ‘beste misdadigers op televisie’. T-Bag krijgt trouwens ook fanmail van kijkers, aldus acteur Robert Knepper in een interview: ‘You should read that. Talk about creepy.’

Fernando Sucre

Misdaad Overval

Straf 17 jaar

Backstory De celmaat van Michael die eerst niets moest weten van diens ontsnappingspoging, tot hij hoorde dat zijn lief Maricruz erover nadenkt om hem in te ruilen voor zijn neef Hector. En laat die hem nu toch net verraden hebben aan de politie toen hij een overval pleegde om een trouwring te kunnen kopen! Zijn doel na de ontsnapping is dan ook simpel: Maricruz terugvinden en haar ervan overtuigen om Hector te dumpen.

Extra In een moment dat je eerder zou verwachten in Lost dan in Prison Break bleek dat Fernando Sucre en Lincoln Burrows elkaar al eerder hadden ontmoet. Tijdens een flashback werd duidelijk dat Lincoln voorbij Fernando liep toen hij de garage uit vluchtte waar hij zijn moordaanslag moest plegen. Of dat belang heeft in het vervolg van het verhaal is niet duidelijk.

John Abruzzi

Misdaad Moord / Samenzwering tot moord

Straf 120 jaar

Backstory Voor zijn opsluiting was Abruzzi het hoofd van de maffia van Chicago. Hij werd veroordeeld op basis van de getuigenis van ene Otto Fibonacci, en gaat na de ontsnapping op zoek naar hem om het ‘verraad’ te wreken.

Extra Nadat Abruzzi door Theodore Bagwell de keel werd overgesneden, zag hij het gezicht van Jezus in een watervlek in zijn cel. Sindsdien is hij een ‘Born Again Christian’, wat hem er echter niet van weerhield om in de laatste aflevering van het eerste seizoen op een heel drastische manier weerwraak te nemen op Bagwell.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content