BALTHAZAR @ LOKERSE FEESTEN

© © JEF BOES

Kom die van Balthazar niet vertellen dat multitasken alleen voor vrouwen is weggelegd. Terwijl hun huidige zomertournee hen langs allerlei buitenlanden voert, passeren ze deze week op de Lokerse Feesten, werken ze on the side aan een nieuwe plaat en bereiden ze in alle stilte een najaarstournee als support act van dEUS voor. En tóch nog de tijd gevonden voor een interview!

Jullie staan bekend als perfectionisten die voor elk optreden soundchecken tot het geluid helemaal op punt staat. Ze moeten jullie graag zien komen op de festivals.

Jinte Deprez:(Zang/gitaar) Voor de mannen van het geluid zijn we inderdaad niet de makkelijkste klanten. (Lacht) Maar dat heeft niet eens met ons perfectionisme te maken. Het probleem is vooral dat wij niet de typische line-up van drum, bas, gitaar en zang hebben, terwijl de instellingen van de gemiddelde PA wel op die standaardopstelling zijn voorzien. Vaak hebben we iemand extra bij om die geluidsinstellingen te helpen programmeren. En eigenlijk verloopt dat bijna altijd vlot.

Houd jij een tourdagboek bij?

Deprez: Niet echt. Soms noteer ik wel iets of draai ik een filmpje: om het moment vast te leggen, want ik besef dat we door het vele reizen en het verschroeiende tempo anders een hoop leuke dingen zouden vergeten. Dat merken we nu al: soms haalt iemand een herinnering op aan een optreden van een paar maanden geleden en blijkt dat de rest van de groep dat al compleet kwijt. Het ís ook verwarrend om elke dag op een andere plaats te zijn.

Ooit al ‘Good evening, Vienna!’ geroepen terwijl jullie in Hamburg stonden?

Deprez: Nog erger: ik heb eens ‘Hallo Leffinge’ gezegd toen we op Pukema Rock speelden. De mensen konden er gelukkig mee lachen.

Hebben jullie een ritueel voor jullie opgaan?

Deprez: Sinds kort wel. Tien minuten voor het optreden zonderen we ons af met de groep om elkaar op te peppen, eens goed vast te pakken en een knuffel te geven. Ziedaar ons geheim!

Sta me toe even een traan weg te pinken.

Deprez:(Lacht) Ja, het klinkt misschien romantisch, maar het is een idee van onze tourmanager. Sinds onze crew altijd maar groter wordt en er backstage almaar meer vrienden en liefjes rondhangen, vindt hij dat we bij het begin van onze optredens niet genoeg gefocust zijn. Daarom heeft hij ons met zachte dwang zo’n bezinningsmoment aangeraden. Voor alle duidelijkheid: we zijn een heel gedisciplineerde band, hoor. Ook wat drinken betreft zijn we veel braver geworden. Het helpt natuurlijk als je als groep veel zélf doet op tournee: als je de hotels boekt en voor vanalles en nog wat verantwoordelijk bent, is de verleiding niet zo groot om je elke avond lazarus te zuipen.

Jullie hebben al in heel Europa opgetreden. Welke verschillen vallen jullie zoal op?

Deprez: Om te beginnen: dat je als rockgroep nergens zo in de watten wordt gelegd als in België. In Londen bijvoorbeeld krijg je in de backstage niet eens iets te drinken. Wat ook opvalt, is dat Duitsers veruit de meest enthousiaste concertgangers zijn. Zelfs als ze nauwelijks met je muziek vertrouwd zijn, staan ze al tijdens het tweede nummer wild over elkaar te springen en zingen ze ongeveer elke zin mee die ze vaag menen te verstaan. (Lacht) Het meest gereserveerde publiek vind je in Denemarken. Vriendelijke mensen, hoor, maar tijdens het optreden staan ze je een uur lang onbewogen aan te staren – heel vreemd. Zelf gedragen we ons ook anders in het buitenland. In België praten we bijvoorbeeld nooit tussen de nummers, terwijl de bindteksten in het buitenland vanzelf komen. Ik weet ook niet waaraan dat ligt.

Is er wel eens een optreden compleet in de soep gedraaid?

Deprez: Neen, omdat we redelijk bedreven zijn in damage control. Om maar iets te zeggen: onze bassist kent al mijn gitaarpartijen, dus als mijn gitaar het laat afweten, hebben we altijd hém nog. En als pakweg het keyboard van onze toetsenist uitvalt, dan spelen we een ouderwetse rock-‘n-rollshow.

Jullie staan op de Lokerse Feesten op dezelfde dag geprogrammeerd als Morrissey. Doet jou dat iets?

Deprez: Toch wel. We zijn allemaal grote fans van The Smiths natuurlijk. Zijn andere werk kennen we wat minder goed, maar onze drummer heeft al zijn soloplaten op zijn iPod gezet en die zijn we nu in de tourbus systematisch aan het beluisteren. Tegen de Lokerse Feesten kunnen we alle nummers meezingen.

Tot slot: wat brengt de toekomst voor Balthazar?

Deprez: Op dit moment zijn we in Kortrijk onze tweede plaat aan het voorbereiden. En het is een beetje een vreemde timing, maar voor we die uitbrengen, verschijnt onze debuutplaat eerst nog in de rest van Europa. Daarvoor moeten we dus ook weer toeren, en dat gaan we dit najaar vooral doen als voorprogramma van dEUS. We hebben al eens een paar optredens samen gedaan, dus dat wordt leuk.

DOOR VINCENT BYLOO

‘Ons geheim? Voor het optreden een dikke knuffel’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content