BACK TO THE FUTURE

Dimitri Dewever medewerker Trends

De eerste episode van het avontuurlijke Life Is Strange heeft potentie en ambitie, maar voorlopig blijven veel vragen onbeantwoord.

LIFE IS STRANGE – EPISODE 1

PC, PS3, PS4, XBOX 360, XBOX ONE, SQUARE ENIX

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

ACHTERGROND

Het Franse Dontnod Entertainment debuteerde twee jaar geleden met het elegante maar emotieloze cyberpunkspel Remember Me. Het futuristische totalitaire toontje daarvan blijft in Life Is Strange achterwege. Dit tweede spel van de onafhankelijke gamestudio heeft wel dezelfde herkenbare visuele stijl en een vrouwelijke heldin met een aangeboren sceptische nieuwsgierigheid die worstelt met haar identiteit. De game verschijnt – net zoals de Walking Dead-reeks van Telltale (gebaseerd op de gelijknamige strips) – in vijf losse episodes. Naar alle waarschijnlijkheid duikt de titel daarna in bundel op, maar zover zijn we nog niet.

VERHAAL

Je bent Maxine Caulfield, een fotografiestudente die na vijf jaar terugkeert naar haar geboortedorp, ergens aan de noordwestkust van de Verenigde Staten. Wanneer ze opnieuw contact zoekt met haar beste vriendin Chloe Price, blijkt die in diepe rouw te zijn vanwege de dood van haar vader enkele jaren eerder. Chloe had kortstondig steun gevonden bij een andere vriendin, Rachel Amber, maar die is ondertussen op mysterieuze wijze verdwenen. Max besluit op onderzoek te trekken. Het duurt niet lang voor ze ontdekt dat haar thuisstad heel wat geheimen herbergt. Ondertussen tracht ze de oude vriendschapsbanden met Chloe weer aan te halen.

CONCEPT

Life Is Strange is een adventure-game, maar focust meer op beslissingen nemen die personages én verhaal voortstuwen dan op omgevingspuzzels oplossen (al zijn die er wel) of noodzakelijke objecten vinden. Max kan de tijd terugdraaien. Zo kun je tussen twee checkpoints één, enkele of al je eerdere beslissingen of replieken in dialogen met andere personages ongedaan maken. Zo blijf je niet zitten met de vraag ‘wat zou er gebeurd zijn als ik het zus of zo gedaan had’, al weet je natuurlijk niet waarin je keuzes of aanpassingen op langere termijn resulteren. Het systeem lijkt wat op cheaten, maakt de spelbeleving soms verwarrend, maar is wel uniek in zijn soort.

VERDICT

De grootste troeven van Life Is Strange zijn de handgetekende texturen, de indiefilmatmosfeer en de allesbehalve alledaagse folksoundtrack. Iets minder te spreken zijn we over de stemacteurs van enkele van de nevenpersonages en het tempo van het spel, dat het ene moment slaapverwekkende sloom, dan weer nerveus is. Dit eerste deel is een mooie introductie van setting, verhaal en personages, maar het valt nog te bezien hoe deze downloadgame in de volgende episodes zal evolueren. Wordt het een verrassend avontuur, een routineus kastje-naar-de-muurparcours of nog iets anders?

DIMITRI DEWEVER

Partner Content