AWKWARD – SEIZOEN 1

AWKWARD. Seks, alcohol, maar toch ook nog heel erg Beverly Hills 90210.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

SCHOOLTELEVISIE – MTV waagt zich aan een tienerserie, met het vederlichte highschooldrama Awkward.

Reeks: **

Extra’s: *

(Universal)

REEKS In de eerste afleveringen van tienerserie Awkward verliest het hoofdpersonage haar maagdelijkheid in een linnenkast, biedt een meisje dat zich wil sparen tot het huwelijk haar vriendje anale seks aan als alternatief en is het voornaamste drankprobleem op een fuif dat de moeder des huizes alle alcohol naar binnen heeft gespeeld. Om maar te zeggen: I have a feeling we’re not in Beverly Hills 90210 anymore.

Awkward wordt dan ook gemaakt voor en vertoond op MTV, dat de laatste jaren steeds meer realityshows en fictieseries uitzendt en zeer hard zijn best doet om een stouter imago te krijgen. Onder de gewaagdere seksueel getinte verhalen en alcoholische uitspattingen zit echter een tienerdrama dat nog steeds erg aanleunt bij Beverly Hills 90210 en consorten, over de jungle die een Amerikaanse highschool zo vaak kan zijn en de strenge scheiding daar tussen de coole kids en de nerds.

De 15-jarige Jenna Hamilton zit bij het begin van de reeks duidelijk in de tweede categorie, zozeer dat ze een blog bijhoudt onder de titel ‘Diary of an invisible girl’. Als ze in bed – of beter gezegd: in de linnenkast – belandt met de coolste kerel van de school hoopt ze op promotie, maar dat is minder gemakkelijk dan gedacht: voor Matty is het slippertje niet iets wat hij per se wil rondbazuinen en de populaire meisjes van de school zien de concurrente niet graag komen. Als een bizar ongeluk van Jenna bovendien aangezien wordt voor een zelfmoordpoging, krijgt ze nog meer de status van outcast.

Op zich is Awkward weinig origineel: het verhaal van het lelijke eendje dat zich probeert op te werken tot mooie prinses is al tientallen keren verteld, zowel in de bioscoop als op het tv-scherm. En het wordt snel duidelijk dat de reeks zich nog net iets meer op een tienerpubliek richt dan bijvoorbeeld The O.C. of Gossip Girl: de personages zijn wat uitvergroot en de verhaallijnen volgen elkaar in snel tempo – de vorige alinea vatte eigenlijk alleen de eerste aflevering samen – en niet altijd even logisch op.

Eigenlijk valt Awkward nog het beste te vergelijken met Glee, maar hier bestaat niet het gevaar dat de voltallige cast het plotseling op een zingen gaat zetten. En net zoals Glee zeker in het eerste seizoen meer dan te pruimen viel als je je niet te veel stoorde aan de ongerijmdheden in het scenario, is deze serie best plezierig. Jenna, die off-screen commentaar geeft, is een zeer wereldwijze en innemende tiener, de puberproblemen worden goed gevat en enkele nevenpersonages zorgen voor de juiste komische noot. Zoals Jenna’s moeder, die haar dochter het liefst een boobjob cadeau zou doen en zich na de vermeende zelfmoordpoging afvraagt waarom het meisje ‘niet gewoon een eetstoornis kan krijgen, zoals elke normale tiener’.

EXTRA’S Behind the scenes en enkele korte webisodes die MTV in de VS op zijn site zette.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content