(H.V.G.)

Vanaf 18/1 op één en Canvas

Samen met Kim Clijsters en Justine Henin is het tennis meer dan terug. Na een paar magerder jaren mag VRT-journaliste Inge Van Meensel zich dus weer het vuur uit de sloffen lopen om ons van de andere kant van de aarde geen seconde te laten missen van de Australian Open. ‘We zitten weer in het intensieve regime van vroeger’, lacht ze. ‘Van de Australian Open zullen we alle Belgische matchen uitzenden en voor de journaals volgen we alle nieuws op de voet. En wie weet wat er nog bijkomt? Tijdens het tornooi van Brisbane werd ik op de valreep nog gevraagd om de luisteraars van de ochtend op Radio 1 live op de hoogte te houden van de wedstrijden van Henin. Met plezier, want door de terugkeer van Kim en Justine tellen de Belgen weer mee.’

Was het de voorbije jaren dan wennen zonder hen?

Inge Van Meensel: We stonden toch meteen weer met beide voetjes op de grond. Zelfs als journalist word je anders bekeken. Tijdens de eerste glorieperiode van Kim en Justine hadden wij meer aanzien van collega’s. En nu komt men ons opnieuw feliciteren met hun prestaties, terwijl wij daar natuurlijk zelf geen verdienste aan hebben. Het grote verschil is dat we nu vrijwel zeker zijn dat we tot het einde op een tornooi kunnen blijven. De voorbije jaren vertrokken we vaak met de vraag: wanneer zullen we terug zijn? Het sierde de VRT wel dat we die jaren de andere Belgische tennissers zijn blijven volgen en hen niet hebben laten vallen. In België was de interesse immers helemaal weggevallen. Nu is die weer terug.

Had je verwacht dat Clijsters en Henin er meteen weer zouden staan?

Van Meensel: Als zulke kleppers terugkeren, dan weet je dat ze zelf zeker zijn dat ze het hoogste niveau aankunnen: die komen niet als meeloper of toerist. Maar dat Kim vorig jaar de US Open zou winnen, durfde ik niet vermoeden. Ik ben nu heel benieuwd naar Justines grote doel: Wimbledon. Voor het vrouwentennis is dit alleszins een zege. Dat lag vorig jaar zwaar onder vuur en het ergste was dat ik het niet eens kon verdedigen: het mannentennis wàs interessanter. Terwijl we nu met zekerheid een ongemeen boeiend jaar vrouwentennis zullen krijgen. Alle toppers gaan een tandje bijsteken. Je ziet dat Serena Williams harder heeft getraind, alsof ze dacht: ‘Shit, die Belgische madammen zijn echt terug.’

Jammer dat de deelname van Wickmayer niet zeker is omdat ze eerst kwalificaties moet doorspartelen. Of houdt dat het werkritme voor jullie net wat menselijker?

Van Meensel: Absoluut niet, voor zulke zaken denk ik nooit aan mezelf. Vorig jaar waren we stikkapot toen we na de US Open van Kim en Yanina op het vliegtuig naar huis stapten. Maar het was zo geweldig om dat tornooi als bevoorrechte getuige te volgen vanop de eerste rij. Nee, ik vind het jammer voor Wickmayer dat ze als nummer zestien van de wereld door die kwalificaties moet spartelen. Voor de whereabouts-perikelen losbarstten, was ik er net benieuwd naar hoe zij dit jaar zou kunnen bevestigen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ze er zal komen. En dan hebben we drie Belgen aan de top. Hoe meer hoe liever.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content