VANAF 16/1. CANVAS ZENDT DE WEDSTRIJDEN VAN DE BELGEN LIVE UIT (ELKE DAG VANAF 9.30 – CANVAS)

Wat de beklimming van de Mont Ventoux is voor wielrenners, de decatlon voor atleten, of de wedloop met een croissant onder je dubbele kin voor De Afvallers, is de Australian Open voor proftennissers. Dit kampioenschap wordt dan ook de grote ouverture van het tennisseizoen op Sporza. Omdat sport vanuit de zetel soms even vermoeiend kan zijn als zelf op het veld staan, maar u toch graag wil meepraten aan de toog, rangschikken we voor u de belangrijkste feiten van de Australian Open on a need to know-basis. Kom nadien dus niet af met een zielig ‘a dingo ate my baby’ als iemand uw mening vraagt.

De spelers voeren op de Australian Open een ongelijke strijd met de verschroeiende hitte. Niet alleen moeten ze het zweet uit hun ogen wrijven, ook de tennisballen temmen is geen sinecure. Door de warmte krimpen tennisballen of zetten ze ineens willekeurig uit, waardoor de kleine rotdingen naar elke richting stuiteren behalve de gewenste.

Het kampioenschap staat echter niet enkel garant voor frustraties en zenuwslopende wedtrijden. Het boogt ook bijna elk jaar op speciale sensaties: zo behaalde Andre Agassi een wereldrecord op de Australian Open met vier overwinningen.

Martina Hingis was de jongste vrouw die het kampioenschap ooit won (ze was amper zestien), en is er dit jaar aan haar comebacktoernooi toe.

De Belgische die dan weer voor de meeste spanning zorgt, is opnieuw Kim Clijsters: kan ze 2005 overtreffen? Na dit jaar zou de Limburgse haar tennisracket definitief in de wilgen hangen. ‘Ik wil met mijn kinderen spelen zonder rekening te moeten houden met kapotte knieën’, aldus Clijsters.

Ken Rosewall was zowel de jongste als de oudste speler die het mannen single championship won. Hij won op zijn 18 in ’53 en opnieuw toen hij 37 werd in ’72.

Op de Australian Open werden vorig alleen al 159 000 ijsjes en 18 000 hamburgers verslonden door de kijklustigen in de tribune. Laat u dus niet wijsmaken dat sport gezond is.

Eruption at Mount St Helens Documentaire over de uitbarsting van de vulkaan Mount St Helens, in mei 1980 in de Amerikaanse staat Washington. De explosie had een kracht vijfhonderd maal groter dan de atoombom op Hiroshima (22.00 – BBC1) De grote spermarace Documentaire over de strijd van zaadcellen om hun genen door te geven aan de volgende generatie (23.55 – Ned1) Embedded Onuitgegeven beeldverslag over het slotoffensief van de Tweede Wereldoorlog, van de Rijn tot aan Berlijn, gedraaid door cineasten van het Amerikaanse leger.

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content