Jan Van Den Berghe
Jan Van Den Berghe Jan Van Den Berghe is kenner van het koningshuis.

Woensdag 6/4, 23.05 – Canvas

Op 16 juni 1983 stapt de 21-jarige Billy Collins Jr., een van de grote beloftes van het Amerikaanse profboksen, in de ring tegen Luis Resto, een Puerto Ricaanse prijsvechter op zijn retour, van wie wordt gezegd dat hij zelfs in een natte krant geen deuk kan slaan. In zijn hoogtijdagen behoorde Resto tot de top, maar na acht nederlagen is hij weggezakt tot het departement ‘opgewarmde lijken’, tweederangsboksers die ingezet worden om de erelijst van opkomende kampioenen op te smukken. De ongeslagen publiekstrekker Collins heeft elf van zijn veertien wedstrijden gewonnen met knock-out en geldt dus als uitgesproken favoriet.

Draait dat even anders uit. De match loopt uit op een slijtageslag over tien ronden en Resto, die meer punch blijkt te hebben dan verwacht, begint na de derde ronde nadrukkelijk te domineren. ‘Iedere keer dat hij me raakt, is het alsof ik een steen op mijn hoofd krijg’, zegt Collins tegen zijn vader en coach Billy Collins Sr. Tussen de zevende en de achtste ronde komt ringrechter Tony Perez de schade opmeten, maar hij ziet geen reden om het gevecht stop te zetten. Na de laatste gongslag zwijmelt de gedoodverfde favoriet als een blind molenpaard naar zijn hoek. De ravage is verschrikkelijk: uit zijn rechteroog sijpelt bloed en zijn gelaat is één grote zwelling.

De zege gaat naar underdog Resto. Als Collins Sr. de winnaar wil feliciteren en hem bij zijn handschoenen vastneemt, merkt hij echter dat het vulsel van de wanten grotendeels is verwijderd. Een onderzoek van de New York State Athletic Commission bevestigt dat twee ounces van de vulling via gaten aan de binnenkant van de handschoenen zijn weggehaald, waardoor de stootkracht en de kans op letsels op onaanvaardbare wijze zijn verhoogd. De uitslag wordt veranderd in een ‘no-contest’, Resto en zijn trainer Panama Lewis, die het bedrog heeft georganiseerd, worden levenslang geschorst en krijgen drie jaar

cel wegens slagen en verwondingen met het opzet te doden.

Voor Collins zijn de gevolgen rampzalig. Hij is halfblind en kan niet meer boksen. Geplaagd door een depressie zoekt hij soelaas in de drank. Negen maanden na het gevecht komt hij om het leven bij een auto-ongeval. Veel vrienden zijn ervan overtuigd dat het ongeluk – waarbij hij met hoge snelheid tegen een betonnen dam aanreed – zelfmoord was.

Bijna een kwarteeuw later heeft de Amerikaanse regisseur en voormalige boksmanager, Eric Drath, in Assault in the Ring het gevecht en de tragische nasleep minutieus gereconstrueerd. Tijdens de documentaire bekende Resto aan Billy’s weduwe, Andrea Collins-Nile, wat er precies gebeurd was. ‘Ik kan er niet langer mee leven. Ik heb er 24 jaar mee rondgelopen. Ik heb er spijt van dat ik zo lang heb gezwegen’, zegt hij. ‘Er is niet alleen vulsel uit de handschoenen verwijderd, Panama heeft voor de wedstrijd ook mijn handverband in gips gedrenkt om het te verzwaren.’ ‘Resto weende en zei dat hij Billy niet had vermoord’, vertelt Andrea. ‘Ik ben geen rechter. Ik wil hem niet veroordelen. Maar de boksbond is nalatig geweest. Zij hadden mijn man beter moeten beschermen.’

JAN VAN DEN BERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content