Dit najaar slaan Red Bull, de Boekenbeurs en Mintzkov de vleugels in elkaar voor een bijzonder project. De band heeft een nieuw nummer, maar is nog op zoek naar lyrics en doet daarvoor een beroep op jullie nog onverkende expertise. Van 1 september tot 15 oktober vind je op de site van de Boekenbeurs de muziek waarvoor jij je scherpste Nederlandstalige pen mag bovenhalen. Mintzkov zal het winnende nummer ten gehore brengen op de steeds druk bijgewoonde Boekenbeurs (31/10- 11/11). Knack Focus vroeg tekst en uitleg aan zanger-gitarist Philip Bosschaerts.

Op zoek naar een songtekst. Is de muze gaan vliegen?

Philip Bosschaerts: Helemaal niet, maar Red Bull vroeg of we wilden meewerken. Er slingerde hier in de studio nog een half afgewerkt nummer rond waarvan we de tekst niet helemaal juist kregen. Die hebben we geschrapt, waarna we de zanglijn als een gitaarpartij hebben ingespeeld. Dat klinkt vreemd, maar hopelijk biedt het een houvast voor de deelnemers.

De wedstrijd vraagt een Nederlandstalige tekst.

Bosschaerts: Eng hé. (Lacht) Onze teksten zijn altijd in het Engels, maar we zijn heel benieuwd hoe Mintzkov in het Nederlands zal klinken. Het idee van het Nederlands als muzikale voertaal intrigeert ons.

Ultiem bewijs: jullie versie van Will Tura’s ‘Regen Stroomt’. Die klonk heel – euhm – apart met dat nadrukkelijk nette Antwerps. Ga je ook dit nummer zelf zingen?

Bosschaerts: Dat is de bedoeling, ja. (Lacht) Ik kan niet verbergen van welke provincie ik ben, mijn accent komt er altijd door.

Kun je de deelnemers alvast inwijden in de kunst van het songtekstschrijven?

Bosschaerts: Veel teksten vertellen een verhaaltje, maar zo werkt het niet voor mij. Ik lees een boek, bekijk een film of word verrast door een reclamebeeld en daar pik ik flarden van op. Klanken zijn ook heel belangrijk. Die vluchtige indrukken blijven in mijn gedachten sluimeren. De tekst moet drijven op de melodie. Met de groep hebben we altijd eerst geluid, daarna volgen pas de woorden. Het ritme is daarbij doorslaggevend. Als de tekst er niet sterk genoeg op bekt, sneuvelt hij.

Denk je bij nummers van andere groepen soms ‘damn, had ik die tekst maar geschreven’?

Bosschaerts: Er zijn veel schrijvers die ik bewonder en graag hoor. Als er een nummer is waarop ik stiekem wel jaloers ben, moet het Twee Meisjes van Raymond van het Groenewoud zijn. Dat wekt meteen beelden bij je op. Dat probeer ik met mijn teksten ook te bereiken.

Jullie werkten al eerder samen met Red Bull voor de Soundclash. Verslaafd geraakt?

Bosschaerts: Net niet neen. (Lacht) Soundclash was een tof evenement. Zulke dingen doen we graag. We speelden onze nummers toen op een andere manier dan gewoonlijk, wat we nu weer plannen voor onze theatertour.

Belofte maakt schuld. Jullie zwoeren toch nooit nog een theatertour te doen?

Bosschaerts: Klopt, maar we speelden toen een erg elektrische set. Die paste niet binnen die setting. Ik kan er nog niet veel over kwijt, maar we pakken het deze keer helemaal anders aan. Eén ding kan ik wel zeggen: we brengen een hoop klassieke instrumenten mee.

Info: www.boekenbeurs.be

TINNE STRAUVEN

‘We zijn heel benieuwd naar hoe Mintzkov in het Nederlands klinkt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content