Zaterdag 4/4, 23.10 – VT4. Oliver Stone met Al Pacino, Cameron Diaz, Jamie Foxx. VS 1999. (1)

Vrijdag 10/4, 22.30 – VT4. Ridley Scott met Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, VS 2000 (2)

Stoere macho-ethiek op sandalen of op studs? De link tussen Ridley Scotts Romeins epos Gladiator en Oliver Stones sportdrama Any Given Sunday is inderdaad de ‘brood en spelen’-opvatting’. Bovendien krijg je in beide films de brutaliteit en spectaculaire actietaferelen die je van een visueel verbluffende Hollywoodfilm mag verwachten.

In Any Given Sunday volgt Stone een bewogen seizoen van de Miami Sharks, een door Al Pacino gecoacht footballteam. Zijn energieke melodrama is vooral een commentaar op de greep van de hebzuchtige zakenwereld op de moderne sportwereld, met alle gevolgen van dien.

Echt revelerend is het allemaal niet, maar Stone plaatst je vaak midden in de fysieke actie. Hij filmt de atleten als moderne gladiatoren waarbij de brutaliteit op het sportveld niet voor die in een Romeinse arena moet onderdoen.

Stone ziet dat heel letterlijk: hij last zelfs beelden in uit William Wylers superproductie Ben-Hur (1959). En Charlton Heston krijgt een cameo als commissionair die uithaalt naar bitchy teameigenares Cameron Diaz.

Dat gespierde spektakel à la Ben-Hur vind je ook terug in Scotts met vijf Oscars bekroonde update. Het was overigens van The Fall Of The Roman Empire (1964) geleden dat Hollywood zich nog aan een film over het Romeinse Rijk gewaagd had.

Scott neemt een loopje met de historische feiten in dit qua politieke intrige niet altijd even boeiende verhaal over de Romeinse generaal Maximus (Russell Crowe), die in de slavernij belandt, maar als gladiator terugvecht tegen Commodus (Joaquin Phoenix), de zoon van keizer Aurelius en bewerker van zijn ondergang.

Terwijl bulldozer Stone je finaal vermoeit met zijn overbelaste en agressieve mix van hypersnelle cuts, duizelingwekkend camerawerk en verschillende filmtechnieken, geeft Scott zijn zwaard- en sandalenfilm op een heel opwindende manier iets van de indrukwekkende grandeur mee van de glorieuze Hollywoodepen van weleer. Plus: met zijn verschrikkelijk intense vertolking houdt Crowe je aan het scherm gekluisterd.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content