Amigo’s

De cast van AMIGO'S (vlnr.): WOUTER HENDRICKX, FRANCES LEFEBURE, JURGEN DELNAET, SAHIN AVCI, JOHNY VONERS en MATTHIEU SEYS.

Maandag 16/1, 21.40, VTM

‘Vijf gedetineerden die vrijkomen, op eerlijke wijze de kost willen verdienen en het restaurant Amigo’s beginnen: het is eens iets anders dan de zoveelste politieserie’, aldus Johny Voners. In Amigo’s – dat eerder al via Telenet Play te zien was en nu door VTM wordt uitgezonden – speelt hij Berten, een veroordeelde moordenaar die weer op vrije voeten is. ‘Niet alleen het uitgangspunt van de reeks vind ik origineel, ik wil ook tonen dat ik een dramatische rol kan vertolken en meer in mijn mars heb dan in F.C. De Kampioenen het zotteke uit te hangen als Xavier Waterslaeghers.’

Welk drama schuilt er in Berten?

JOHNY VONERS: Zeker in vergelijking met de vier andere ex-gedetineerden die het restaurant runnen – gespeeld door Jurgen Delnaet, Wouter Hendrickx, Matthieu Sys en Sahin Avci -, is hij een stille man. In het restaurant doet hij de afwas, buiten legt hij een moestuin vol verse groenten en kruiden aan. Hij staat dus eerder aan de zijlijn. Maar als hij je dan toch een blik gunt, wekt hij meteen ontzag op. Voor de jonge gasten met wie hij in het restaurant moet samenwerken, is hij een soort vaderfiguur. Berten heeft een hart van goud, maar als je bij hem over de schreef gaat, kan hij zich niet meer bedwingen. En dat is precies wat gebeurde toen hij zijn vrouw in bed aantrof met een ander en de twee in een vlaag van woede vermoordde. Dat is de reden waarom hij vijftien jaar vastzat. Die moord zit nog steeds diep bij hem, hij sleurt dat constant met zich mee. In het begin van Amigo’s komt hij heel onzeker over. Maar meer dan aan de angst om opnieuw toe te slaan, ligt dat aan de confrontatie met de buitenwereld, die hij plots weer onder ogen moet zien.

Dat is een confrontatie die alle ex- gedetineerden moeten aangaan. Geen hapklare brok, toch?

VONERS: Zeker niet want het verleden haalt de amigo’s in. Eenieder die iets te maken heeft met het restaurant en bijvoorbeeld vis, vlees of stoelen komt leveren, is iemand die ze op de een of andere manier van vóór of tijdens hun gevangenschap kennen. En Alain, gespeeld door Tom Van Bauwel, is écht een zware gangster. Voor een symbolische euro per maand verhuurt hij met zijn bvba Het Rechte Pad een voormalig bordeel aan de amigo’s. Hij is Rik, de chef-kok van Amigo’s en Bertens boezemvriend, namelijk een grote dienst verschuldigd. Maar twee jaar daarvoor liet hij iemand op het terrein vermoorden, en Berten graaft diens schedel op. En alsof de personages het nog niet zwaar genoeg hebben om binnen de lijntjes van de wet te kleuren en het restaurant te runnen, spelen er ook constant tal van persoonlijke en familiale problemen mee.

SEBASTIAN ROTH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content