AMERICAN HORROR STORY
Vanaf vrijdag 3/2 op verschillende dagen en tijdstippen op Prime Series
Op de Golden Globes enkele weken geleden was Ryan Murphy een van de blikvangers. Voor het eerst sinds 1999 – toen David E. Kelley een award won voor The Practice én voor Ally McBeal – was een tv-producer er nog eens in geslaagd om tegelijk genomineerd te worden in de categorie ‘Beste Dramareeks’ en in de categorie ‘Beste Komische Serie of Musical’. In het geval van Murphy was dat met American Horror Story, een van de meest besproken nieuwe series van het afgelopen najaar, en met Glee, de reeks over een zangclub die momenteel ook te zien is op 2BE. Nu kon Murphy het kunstje van Kelley weliswaar niet overdoen, want geen van beide reeksen kon ook effectief de prijs binnenhalen, maar de dubbele nominatie zegt wel iets over zijn status vandaag binnen de Amerikaanse tv-industrie.
Net zoals Glee is American Horror Story geen voor de hand liggende televisieserie. Zoals de naam het zegt, is dit een horrorreeks, over een gewoon Amerikaans gezin dat naar Los Angeles verhuist en zijn intrek neemt in een oud huis. Daar maken Ben, Vivien en dochter Violet kennis met de mysterieuze huishoudster Moira – die door mannen gezien wordt als een mooie jongedame en door vrouwen als een oude vrijster – en met enkele nog vreemdere snuiters, zoals de geesten van de vroegere bewoners en een bizarre kerel in een zwart latex kostuum. Het duurt niet lang voor de problemen die de Harmons ontvlucht waren – Ben was vreemdgegaan, Vivien had een miskraam gehad – klein bier lijken tegenover wat ze nu te verduren krijgen.
Murphy begon aan American Horror Story met het voornemen om een reeks te maken die ‘het spiegelbeeld was van Glee‘, en dat merk je. De frisse, opgewekte sfeer is vervangen door donkere, schokkende verhalen over dood, foltering en verderf en in plaats van gezang krijg je hier vooral veel gegil te horen. Het resultaat is erg intrigerend en vaak ook indrukwekkend – de barokke beelden zijn zeer sterk – maar op één punt komen Murphy’s series wel overeen: net als Glee moet American Horror Story het vooral van momenten hebben, en krijg je tussen de erg knappe scènes ook mindere dingen te verwerken. Je kunt echter moeilijk naast de durf en visie van de makers – ook Brad Falchuk kwam over van Glee – kijken. In de VS is het eerste seizoen ondertussen afgelopen, maar zender FX – waar ook onder meer Sons of Anarchy te zien is – heeft al een tweede reeks besteld.
(S.W.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier