Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

FREAKSHOW – De griezelserie American Horror Story is barok en eng, maar ook te onevenwichtig om echt te beklijven.

Reeks: ** Extra’s: ** (20th Century Fox)

REEKS Net op tijd voor Halloween verschijnt bij ons een van de meest opvallende en engste series van de laatste tijd op dvd: American Horror Story, een griezeldrama over een gezin dat geplaagd wordt door geesten. De familie Harmon trekt na enkele persoonlijke drama’s – zij heeft een miskraam gehad, hij een affaire – weg uit Boston en verhuist naar een mooi, gerestaureerd landhuis in Los Angeles. Wat man, vrouw en dochter niet weten, is dat de woning behekst is: er doolt een mysterieuze man in een rubberen pak in rond, de buurvrouw (gespeeld door legende Jessica Lange) heeft een sinister kantje en al wie sterft – en dat zijn er nogal wat – blijft als geest ronddolen.

Heel bizar dus, maar het meest bevreemdende aspect van American Horror Story is wel dat de reeks bedacht en gemaakt wordt door het duo dat ook Glee op het palmares heeft staan. Het is alsof Ryan Murphy en Brad Falchuk het ongebreidelde positivisme en de onwrikbare kuisheid van die muzikale serie uit hun lichaam moesten drijven door een verhaal te schrijven over de donkerste kanten van de mens – bedrog, overspel, moord – en alle vleselijke impulsen waar we bloot aan staan. Je kunt American Horror Story en Glee dus gerust elkaars tegenpolen noemen, al hebben ze wel één eigenschap gemeen: een gebrek aan evenwicht.

Net zoals Glee in zijn eerste seizoen sterke verhalen en scènes afwisselde met melige en ongeloofwaardige momenten bevatten deze twaalf afleveringen van American Horror Story hoge pieken en diepe dalen. Op zich probeert de reeks meer te zijn dan een festijn van bloed en ingewanden: het horrorhuis is enkel het decor voor een dramatisch verhaal over een gezin dat uit elkaar aan het vallen is en de brokken probeert te lijmen. Zeker in de eerste afleveringen slagen Murphy en Falchuk erin om de personages en hun problemen goed neer te zetten, en door de combinatie met de erg barokke visuele stijl denk je even dat er een topserie in de maak is. Helaas raakt het duo daarna een beetje de pedalen kwijt, en wordt American Horror Story veel meer horror dan story.

Overigens is dit eerste seizoen eigenlijk een miniserie: voor het tweede seizoen, dat onlangs begonnen is in de Verenigde Staten, zijn de schrijvers van nul begonnen. Het verhaal speelt zich af in het verleden en op een heel andere plaats, en alleen het personage van Jessica Lange – die voor haar rol bekroond werd met een Golden Globe – heeft de overstap gemaakt.

EXTRA’S Audiocommentaar, deleted scenes, making of en enkele docu’s.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content