Film:** Extra’s:*** (Universal)

Je kan Ridley Scott zeker niet verwijten dat hij in American Gangster zijn criminele hoofdfiguur verheerlijkt, of het leed van zijn slachtoffers volledig wegcijfert. De Harlemse drugskoning Frank Lucas mag dan af en toe psychotisch uit de hoek komen, hij is in de eerste plaats een koele zakenman, die drugs puur als een handelsproduct beschouwt. En op zeldzame momenten dwaalt de camera even af van de epische rise & fall-saga om de verschrikkelijke gevolgen van zijn activiteiten te tonen op de arme drommels uit de zwarte getto’s.

Anders is het gesteld met het bonusmateriaal van deze The French Connection meets the Black Godfather, waar Lucas wél op gênante wijze een sterrenstatus krijgt. De echte gangster, bij wie de filmmakers voor hun research te rade gingen, geniet op de exhaustieve making of met volle teugen van zijn nieuw vergaarde roem. Blijkens zijn gezellige onderonsjes met de filmcrew lijkt het Lucas niet te deren dat hij eigenhandig een half dozijn mensen ombracht en door zijn heroïnehandel wellicht nog duizenden andere doden op zijn geweten heeft. Uiteindelijk liep hij tegen de lamp, en kon de koppige cop die hem al jaren op de hielen zat (in de film gespeeld door Russell Crowe) hem toch inrekenen, maar in ruil voor het verraden van zijn hele netwerk (wat tot massale arrestaties leidde bij de New Yorkse drugsbrigade), kwam hij er met een betrekkelijk lichte straf af.

Vol weemoed denkt de oude maffiabaas nu terug aan zijn criminele hoogdagen eind jaren zestig, begin jaren zeventig, toen hij de tussenpersonen uitschakelde in de drugshandel, daardoor voor een lagere prijs onversneden heroïne op de markt kon droppen en dagelijks 3 miljoen dollar verdiende. En dan die sluwe zet waardoor hij tijdens de oorlog in Vietnam ongehinderd zijn gang kon gaan: de drugs zaten verborgen in de met de Stars & Stripes bedekte doodskisten van gevallen Amerikaanse soldaten, kisten die niemand uit respect durfde te openen. Alleen een sick fuck die zoiets bedenkt, maar wat een onweerstaanbare metafoor voor filmmakers! Scott en stervertolker Denzel Washington (als Lucas) zijn dan ook een en al bewondering voor de koelbloedigheid van hun American Gangster, al wil die in de film toch maar niet de mythische proporties aannemen waar de titel op aanstuurt.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content