Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

The Full Monty – De leden van Monty Python’s Flying Circus blikken uitgebreid en eerlijk terug in ‘Almost The Truth’.

Reeks: ***

Extra’s: *

(Cinéart)

Reeks. De docureeks Almost The Truth is duidelijk een product uit de Monty Pythonstal. Van de ironische titel over de inleiding waarin een advocaat een atoombom op zijn hoofd krijgt tot de benaming van de verschillende afleveringen ( ‘The Not So Interesting Beginning’, ‘The Much Funnier Second Episode’…), deze dvd-box ademt het milde anarchisme van de Pythons uit. Wie Almost The Truth echter in huis haalt met de gedachte eens flink te kunnen lachen, moeten we teleurstellen: de inhoud is een stuk ernstiger dan de verpakking laat vermoeden.

In zes afleveringen van ongeveer een uur vertellen de leden van het circus hun verhaal, van hun jeugd en hun eerste stappen als komiek aan de universiteiten van Oxford en Cambridge over de start van Monty Python’s Flying Circus op de Britse tv tot de opnames van de laatste film The Meaning of Life en de dood van medeoprichter Graham Chapman – die via oude interviews ook te horen is. De getuigenissen van Cleese en co zijn vrij sec, wellicht ook omdat ze allemaal afzonderlijk geïnterviewd werden, en de meerwaarde van de vele ‘vrienden’ die aan het woord komen, is niet altijd even duidelijk. Dat Carol Cleveland, de rondborstige actrice die vaak een bijrol kreeg, of ‘zevende Python’ Neil Innes hun visie mogen geven, ligt voor de hand, en ook fans/komieken als Stephen Merchant en Eddie Izzard hebben interessante dingen te vertellen. Wat acteur Tim Roth of acteur/regisseur Seth Green komen doen, is ons echter een raadsel.

Echt grappig wordt Almost The Truth pas als er (fragmenten uit) sketches als The Dead Parrot of SPAM te zien zijn. Toch is deze documentaire nooit vervelend, omdat de Pythons heel eerlijk en vrijuit over hun verleden praten en geen enkel onderwerp uit de weg gaan. De groeiende spanningen tussen de leden, het alcoholgebruik van John Cleese, de pogingen van de BBC om het programma te kortwieken, de controverses rond Life of Brian en The Meaning of Life: alles wordt grondig uitgespit en omgewoeld. Wie Monty Python nog niet kent, begint beter bij de verzamelde sketches of de films, maar voor de fan biedt deze Almost The Truth een heel boeiende kijk op een van de meest invloedrijke comedyprogramma’s aller tijden.

Extra’s. De inspiratie was blijkbaar op na het bedenken van de verpakking, want de extra’s zijn erg voorspelbaar, met een fotogalerij, enkele ongebruikte interviewfragmenten, de volledige interviews en een tiental van Monty Pythons bekendste sketches.

Win 3 exemplaren van Almost The Truth en 3 exemplaren van The Office – Seizoen 5. Zie pagina 6.

Trakteert op

KNACKfocus .BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content