Alles of niks: vijf keer Phoenix

Joaquin Phoenix houdt niet van half werk. Als hij al niet de beste acteur van zijn generatie is, dan toch zeker de meest intense. In deze vijf films was hij extra verschroeiend.

To Die For (1995)

Phoenix steekt op zijn 21e zijn lelijke neus aan het venster in deze zwarte komedie van Gus Van Sant waarin Nicole Kidman hem opdraagt haar man te vermoorden.

Alles of niks: vijf keer Phoenix
© Alamy Stock Photo

Walk the Line (2005)

Twee jaar na de dood van Johnny Cash kwam hij in deze biopic van James Mangold weer tot leven. Een donkere, broeierige vertolking, maar het was Reese Witherspoon die als June Carter met de prijzen ging lopen.

Alles of niks: vijf keer Phoenix

Two Lovers (2008)

Leonard Kraditor is een man op het slappe koord tussen twee vrouwen, met onder zich een gapende afgrond. De derde van vier samenwerkingen met James Gray is haast te intens om nog gezond te zijn.

Alles of niks: vijf keer Phoenix

I’m Still Here (2010)

Is het toevallig dat Phoenix na Two Lovers van de rails gaat? Hij zegt het acteren vaarwel en jaagt snuivend en zuipend op een rapcarrière. Casey Affleck staat erbij en kijkt ernaar, met deze vreemde mockumentary als resultaat.

Alles of niks: vijf keer Phoenix

The Master (2012)

Glorieuze terugkeer naar het acteursgild. Zijn eerste P.T. Anderson-film levert Phoenix een derde Oscarnominatie op, maar alweer geen beeldje. Wedden dat het met Joker volgend jaar eindelijk prijs is?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content