ALLEEN ELVIS BLIJFT BESTAAN

THOMAS VANDERVEKEN presenteert ALLEEN ELVIS BLIJFT BESTAAN, talkshow met touchscreen, maar zonder script.

Vrijdag 13/9, 21.35 – Canvas

De trofee voor het meest gedurfde televisionele plan gaat dit najaar al bij voorbaat naar Canvas en Thomas Vanderveken: het nieuwe Alleen Elvis blijft bestaan wil breken met alle conventies van de talkshow. Dat wil in de eerste plaats zeggen: live op antenne, zonder dat het gesprek grondig is doorgepraat. ‘Na enkele waanzinnige maar onrealiseerbare ideeën kwamen we met enkele mensen van de productie uit bij deze talkshow. Meteen heb ik gezegd: we gaan toch niet het zoveelste praatprogramma maken dat volgens een vooraf bepaald script verloopt? Die gesprekken zijn vaak zo onecht. We hebben gezocht naar methodes om een tv-gesprek spontaner te laten verlopen. Zo kwamen we uit bij beeldfragmenten. De gast en ik kiezen die samen op een touchscreen uit. Hij of zij heeft vooraf negen fragmenten voorgesteld en ikzelf heb er nog drie gekozen die een verrassing voor hem of haar zijn. Die drie zitten verborgen achter een vraagteken.

En jullie hebben er vertrouwen in dat dat een goed gesprek kan opleveren?

THOMAS VANDERVEKEN: Jazeker, zo’n fragment is telkens een incentive om het gesprek in een nieuwe richting te sturen. Zo blijft het spannend, bij elk nieuw fragment begeef je je op glad ijs: welke reactie brengt het teweeg? De spreekwoordelijke rivier kan daardoor meanderen.

En jij moet als een stuurman daarbij alles overschouwen: het gesprek, de tijd… Je zult met een heldere geest aan elk gesprek moeten beginnen.

VANDERVEKEN: Dat maakt het ook spannend voor mij. Door die aanpak kunnen we ook niet werken met cues, vooraf afgesproken zinnetjes waardoor de regie weet dat het gesprek een nieuwe wending neemt. Het wordt een groeiproces, we begeven ons op onbekend terrein. Bij de proefopname bleek het alvast te werken. Onze gast, wiens naam we niet gaan verklappen, was opmerkelijk eerlijk. Ook bij de gasten van de komende afleveringen merken we een grote nieuwsgierigheid.

Wie hebben jullie te gast? Vlotte praters die niet van bij het eerste fragment aan het hakkelen slaan?

VANDERVEKEN: Op onze lijst staan mensen als Luk Alloo en Stefan Brijs. We hebben gekozen voor mensen met een sterk visueel geheugen, anders kan het met onze aanpak inderdaad fout lopen. Maar het is geen ramp als de gast even aarzelt over zijn of haar antwoord. Als we daardoor aan authenticiteit winnen, is het dat voor mij waard.

In de verte hoor ik recensenten al hun pen scherpen.

VANDERVEKEN: Ongetwijfeld, al hoop ik wel dat ze er rekening mee houden dat momenten van aarzeling net eerlijk zijn. En het kan goed zijn dat we zelf na verloop van tijd moeten concluderen dat ons experiment niet werkt. Maar laten we deze nieuwe aanpak nu eerst een kans geven. Ik heb er vertrouwen in, de mensen zullen hopelijk eens iets anders dan gebruikelijk bij een praatprogramma te zien krijgen.

De naam van het programma verwijst naar Mia van Gorki. Waarom Alleen Elvis blijft bestaan?

VANDERVEKEN: De werktitel was ‘Vanderveken live’ maar daar wilde ik absoluut van af. Het gaat niet over mij, dus die titel moest anders. We hebben lang gezocht, onder meer in film- en songtitels. Op een dag stond ik voor mijn platenkast en kwam ik op Elvis. Hij blijft toch de ultieme ster. Beroemdheden komen en gaan, maar, zoals Luk De Vos zingt, Elvis blijft inderdaad bestaan. En het is een mooie titel voor een programma dat wil ontsnappen aan de waan van de dag, niet?

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content