LACHEN MET ALLAH. SAM TOUZANI WIL DE EERSTE MOSLIM WORDEN DIE MET DE ISLAM LACHT, MAAR HIJ BLIJFT WAT IN GOEDE BEDOELINGEN STEKEN.

SAM TOUZANI

Van 9 tot 24 mei in Théatre de Poche, Gymnasiumweg 1A, Brussel. Tickets: tel. 02 649 17 27 of reservation@poche.be.

Allah Superstar

Zou het niet fijn zijn een Marokkaan in Brussel te zijn, al was het maar omdat je zo met net iets minder risico dan wijlen Theo van Gogh vrijuit islamieten kunt bekritiseren, op dezelfde manier waarop bijvoorbeeld Bill Hicks het Amerikaanse politieke establishment aanviel? Net zoals je een zwarte Amerikaan moet zijn om ongestraft ‘nigga’ in de mond te kunnen nemen, zo lijkt Sam Touzani, een 35-jarige komiek van Marokkaanse komaf, de juiste man op de juiste plaats om de islam op de korrel te nemen. ‘Waarom maken de joden grappen over rabbijnen en de christenen over pastoors, terwijl wij geen grappen maken over imams?’, kondigde hij zelf aan, en we gingen er eens goed voor zitten. Toch duikt Touzani dit wagenwijde gat in de humormarkt niet in, althans niet met Allah Superstar, een toneelbewerking van een gelijknamig literair zelfportret van Y.B., alias Kamel Hassani. Kamel woont in een van de Parijse voorsteden en wil het maken als komiek, want ‘… als je bruin bent in dit land, jaag je de mensen schrik aan, maar in de wereld van humor, in tegenstelling tot het echte leven, zijn de Fransen helemaal geen racisten.’

Allah Superstar is een ingehouden, achter een kwinkslag verborgen aanklacht tegen de Franse samenleving en een portret van de malaise van de hedendaagse Franse jeugd, een malaise die ze zelf niet erkent. De sketch waarmee Kamel het wil maken, de fatwa die de lokale sjeik over hem oproept en de roem richting Olympia die hem bijgevolg te beurt vallen, zetten integristen, terroristen en de meest extreme islamieten wel te kakken, maar Allah Superstar is eigenlijk vooral een parodie over de Franse showbizz en Star Academy. Toegegeven, het zou oneerlijk zijn een stuk te beoordelen op wat het had kunnen zijn en naar verluidt kiest Touzani in het zelfgeschreven One Human Show wel voluit voor de aanval. De dvd daarvan komt wellicht later dit jaar op de markt. We kijken er nu al naar uit, en houden ons in afwachting zoet met het leuke, onderhoudende stuk over de onzekerheid en kwetsbaarheid van een jonge auteur dat Allah Superstar is.

Wim Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content