ALL YOU NEED IS LOVE

THE XX (vlnr.): Jamie Smith, Romy Madley-Croft en Oliver Sim.

De derde van The xx is de plaat waarop ze met volle overtuiging ‘ja’ zeggen. Tegen de liefde, tegen elkaar, tegen de samples, tegen hun publiek. We stellen voor dat u hetzelfde zegt tegen I See You.

Wat een beetje verliefd kan doen met een mens. Romy Madley-Croft van The xx telt al een poos de vele pijltjes van Cupido door haar hart, en mag zich binnenkort zelfs – indien ze dat wil – mevrouw Hannah Marshall noemen. Ze heeft ‘ja’ gezegd. Bij deze: gelukwensen van de hele redactie! Van harte trouwens want wie had dat kunnen denken, dat van alle groepjes die in 2016 wijselijk de kat uit de boom keken, The xx datgene is dat tijdens dit grijze krieken van het jaar 2017 hemel en gemoed kleurt met smachtende liefdesverklaringen, blozende ontboezemingen en tot handkusjes werpen uitdagende popliedjes.

De nieuwe, noem het gerust frivole dynamiek die van het trio bezit heeft genomen, neemt een blitzstart met Dangerous: trompetgeschal en een kurkdroge twostepbeat doen 25 seconden lang de twijfel rijzen of het juiste schijfje wel in de cd-speler zit. Maar zelfs verliefde vogeltjes zingen zoals ze gebekt zijn, en het is Oliver Sim die de vertrouwde verstrengeling der stemmen mag inleiden. Niet meer met verlegen, neergeslagen blik, maar met open armen: ‘So I won’t shy away/ Should it all fall down/ You’ll have been my favourite mistake.’ Terwijl de trompetten (een sample van Moondog?) galmen zakken de schilden: ‘They say you are dangerous, but I don’t care/ I’m going to pretend that I’m not scared.’ Hier sta ik, tackel maar.

Ook aan zelfvertrouwen gewonnen: Jamie Smith. Ooit zwijgzaam ploegend in de machinekamer, nu fier aan het roer. De stille heeft zijn stem gevonden. Niet letterlijk, het zijn de samples die voor Smiths ontbolstering spreken. Die falsetharmonie aan het begin van Say Something Loving? Geknipt uit een plaat van het softrockduo The Alessi Brothers, en vervolgens platgewalst met een dubdreun. I See You is een plaat van grote contrasten en grote gevoelens. Al jaren loopt The xx te roepen – nou ja, te fluisteren – hoe groot hun bewondering voor Sade is, op een track als Lips kunnen we dat eindelijk ook hóren! In Brave for You meten ze zich met de grandeur van Beach House, een andere band waar ze naar opkijken. De oude invloeden zijn er nog – New Order, Everything but the Girl -, maar ze manifesteren zich grootser, gedurfder. Zoals in I Dare You, een Ibiza-anthem in wording. Zet het confettikanon maar klaar, komende zomer, wanneer Romy zich laat vloeren door de liefde: ‘I’ve been a romantic for so long/ All I ever had were love songs, saying “o-oh-oh, go on, I dare you”‘. Ze heeft ‘ja’ gezegd, en is nu ‘on a different kind of high’. John Lennon wist het al: all we need is love.

THE XX ****

I See You

pop

Young Turks

DOWNLOAD

Dangerous

Lips

Replica

JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content