DRAGOMIR MRSIC in ALEX: van crimineel in het echt tot flik op tv.

De Alex uit de titel van deze Zweedse misdaadserie is Alex Lento, een corrupte flik die op het rechte pad wil belanden om zijn zoon in een veilige omgeving te kunnen opvoeden. Maar wanneer hij per ongeluk zijn partner en beste vriend doodschiet, gaan enkele gangsters uit zijn verleden achter zijn familie aan. Voor bedenker/hoofdrolspeler Dragomir Mrsic (bekend van de Zweedse kaskraker Snabba cash) is zijn personage uit het leven gegrepen. De imposante Mrsic is een voormalig taekwondokampioen die zelf een fameus strafblad heeft.

Dragomir Mrsic: Ik heb in de gevangenis gezeten en ben een paar keer uit de rechtbank ontsnapt. Ik ben eens negen maanden op de vlucht geweest, opgejaagd door Interpol, en mijn gezicht is op elk tv-scherm verschenen. En ik heb een zware jeugd gehad. Mijn broer en zus zijn gestorven aan een overdosis drugs, mijn vader aan alcohol. Dat heeft me gemaakt tot wie ik nu ben.

In 1990 was je samen met een vriend betrokken bij een bankoverval. Vertel.

Mrsic: Ik deed het om snel geld te verdienen, zonder iemand kwaad te doen. Ik wilde niet stelen bij mensen thuis, en dacht: als ik dan toch crimineel word, dan wil ik banken en pantserwagens overvallen. De securitymensen van banken zijn bovendien getraind om je meteen het geld te overhandigen als je hen bedreigt. Ik deed het ook een beetje voor de adrenaline. Ik was geïnspireerd door films als Point Break, met Keanu Reeves. En als voormalig taekwondokampioen kon ik rennen als de beste. Zes jaar later vond de politie sporen van mijn DNA en heb ik een gevangenisstraf van drieënhalf jaar uitgezeten.

Weinig bankovervallers kunnen zeggen dat ze acteur zijn geworden.

Mrsic: Toen ik vrijkwam, veranderde mijn leven. Mijn vrouw was zwanger en ik wilde mijn kinderen tonen dat het ook anders kan dan de rest van je leven achter de tralies door te brengen. Ik heb nooit een acteeropleiding gevolgd. Ik ben coach van het Zweedse olympische taekwondoteam geworden. Daarna heb ik mijn eigen gym opgericht, waar ik beroemdheden als Martina Navratilova en Rooney Mara heb getraind. Maar ik heb altijd een passie voor acteren gehad. Bruce Lee was mijn grote idool. Een vriend suggereerde dat ik het moest proberen, omdat ik (kijkt angstaanjagend boos) zo kan kijken. Ik had het geluk dat regisseur Daniel Espinosa me heeft gecast als Mrado, het criminele hoofdpersonage in Snabba cash. Sindsdien is het heel snel gegaan, en intussen zit ik al meer dan tien jaar in het vak.

Waarom moeten mensen zeker naar Alex kijken?

Mrsic: Omdat hetniet gewoon om moorden draait, maar dieper snijdt en uit het leven gegrepen is. Omdat hetiets anders is dan typische Zweedse krimi’s zoals Wallander en Beck.Dat genre is dood.Wallander isstokoud. Hij heeft last van zijn rug. (lacht) Dit is Alex, een nieuwe, hardere Zweedse flik.

Denk je nog vaak terug aan je verleden?

Mrsic: Voortdurend. Een mens is maar zo groot als zijn eigen schaduw. Maar ik heb nergens spijt van. Ik voel schuld, misschien, maar geen spijt.

Vanaf zaterdag 9/12 in Play More en nu op lumiereseries.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content