Via zijn iPhone en een netwerk van airports luistert Alex Callier in zijn hele huis naar muziek. ‘Op dat vlak ben ik Mister Hi-tech.’

Ben jij iemand die uren al surfend de wereld kan vergeten?

Niet echt, ik ben altijd wel op zoek naar iets specifieks, zoals updates van bepaalde software. Ik schuim graag eBay af naar mate-riaal, een fout eightieskeyboard bijvoorbeeld. Zomaar rondsurfen, daar heb ik geen tijd voor. Ik gebruik mijn vrije uren dan liever om iets lekkers te koken. Hoewel, zelfs dan speur ik online naar recepten. Laatst wilde ik crumble maken met de rabarber in mijn tuin, en ging ik dus op zoek naar een recept van een BBC-kok. Na twee minuten had ik het gevonden. Heerlijk toch?

Goochel je ook met status updates op sociale netwerksites?

MySpace vind ik erg handig voor bands. De audities voor een nieuwe zangeres bij Hooverphonic lopen nog steeds en vaak krijg ik mailtjes met daarin een link naar een MySpacepagina. Super dat je zo een onlineportfolio kunt maken, terwijl je vroeger met cassette-recorders moest zeulen. Al moet ik wel zeggen dat ik nog niet veel bands ben tegengekomen waarvan ik echt achteroverviel. Aan Facebook doe ik niet meer – mijn drie MySpacepagina’s zullen wel volstaan.

Staat er in het huis van een muzikant als jij altijd muziek op?

Altijd en overal. Ik heb het ideale systeem uitgedokterd: ik koop alles wat ik wil horen op iTunes – goedkoper dan op cd – maar als ik het echt geweldig vind, koop ik daarna ook het album. Zo steun ik de artiest twee keer en ben ik toch minder geld kwijt dan vroeger. Al die muziek gooi ik op mijn iMac, die dienst doet als een jukebox. Via airports en luidsprekers overal in huis kan ik muziek beluisteren van de keuken tot de zolder. En ik kan het systeem bedienen met de afstandsbediening op mijn telefoon. Op dat gebied ben ik wel Mister Hi-tech.

Geef je veel geld uit aan zulke handigheden?

Dat hangt ervan af. Ik wacht altijd tot de tweede generatie om iets te kopen, want dan zijn de bugs en de kinderziekten verdwenen. Ik koop alleen dingen die ik nodig heb, al moet ik wel toegeven dat ik de nieuwste MacBook heb en erg goed op de hoogte ben van wat er op technologisch vlak allemaal mogelijk is. Als ik tijdens het bekijken van een film een leuk nummer hoor, scan ik dat met Shazam, een applicatie op mijn iPhone die me meteen vertelt welke song het is en zelfs de YouTubeclip afspeelt.

Zou jij nog kunnen overleven zonder al die moderne snufjes?

Het zou wel afkicken zijn, dat geef ik eerlijk toe. En toch zou het lukken: toen we in 1996 voor het eerst op tour gingen, hadden we niet allemaal een gsm en een laptop bij. Het is een beetje zoals stoppen met frisdrank. Als je elke dag een halve liter cola drinkt, heb je een overgangsperiode nodig om ermee te kappen.

Nu Hooverphonic even stilligt, brengt Alex Callier zijn soloproject Hairglow naar buiten. De eerste single ‘Let It Go’ kondigt een zonnige plaat aan voor de herfstmaanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content