Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Evergreen – De inmiddels 62-jarige Reverend Albert Green – you can call hem Al – zingt op ‘Lay It Down’ weer met een broek vol goesting over lurrrve.

Lay It Down Blue Note soul

Onze voorkeur zou uitgaan naar Highway To Hell van AC/DC of Too Drunk To Fuck van de Dead Kennedys, maar mensen die niet met CSS – chronisch sarcasme syndroom – kampen, kiezen voor hun trouwerij wel eens Let’s Stay Together van Al Green als openingsdans. Ook een uitstekende keuze natuurlijk, want bij de melancholische croonstem van Al Green houdt een béétje romanticus het zelden droog – die van de vrouwelijke kunne nog het minst, innuendo not intended.

De officieuze king of soul beschikt dan ook over een nogal sensuele falset. Een vocaal instrument dat in de jaren 60 en 70 de herinnering aan de veel te vroeg uit dit tranendal weggerukte Sam Cooke levendig hield en waarmee hij de zuivere hattrick Al Green Gets Next To You, Let’s Stay Together en I’m Still In Love With You scoorde. Helaas voor de heidense muziekliefhebber besliste Reverend Green zijn carrière vervolgens ten dienste van the Lord te stellen en duurde het tot diep in de jaren negentig eer de Afro-Amerikaanse zanger zich weer voluit op de seculiere muziek stortte. Sinds hij in 2003 onderdak vond bij het gerenommeerde Blue Note met ongekend succes overigens.

Lay It Down is al zijn derde langspeler voor Blue Note en ze mag er godsamme nogal een beetje zijn! Op een Harlem shuffle à la Standing In The Rain na figureren op ’s mans nieuwste worp weer ontzettend veel tegeldansuitnodigende slows. Stuk voor stuk potentiële, eh, evergreens waarin de 62-jarige crooner diep in zijn soul laat kijken: nu eens zwoel croonend in Just For Me, dan weer sensueel tegen Corinne Baily Rae aanschurkend in het heerlijk dubbelzinnige Take Your Time of smakelijk lachend in het samen met Anthony Hamilton gezongen titelnummer.

Als we u ook nog eens meegeven dat op Lay It Down de blazerssectie van The Dap Kings meedoet – de polyvalente begeleidingsgroep waar ook Sharon Jones en Amy Winehouse wel eens een beroep op doen – en The Rootsdrummer ?uestlove voor de retestrakke percussie zorgt, dan zou u al Marc Herremans moeten heten om niét spoorslags richting platenboer te hollen.

DownloadtipS

Lay It Down

No One Like You

Take Your Time

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content