AL GREEN

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

WAT?

Wie zijn soul graag smooth en sexyheeft, met funky trompetjes en een zwoele falset die een eind weg croont over lurrrve, slechts één adres: reverendAlbert Green, but you can call him Al. Hij was als trouwe dienaar Gods jarenlang verloren voor de seculiere muziek, maar sinds een jaar of tien maakt hij weer platen, voor Blue Note Records nog wel. Hoe aanbevelenswaardig die ook mogen zijn, ’s mans hoogdagen liggen onmiskenbaar in de seventies. Er liepen toen veel soulnegers rond, dat is waar, maar Al Green wist zich te onderscheiden door zijn karakteristieke stem: een warme, sensuele falset waarbij maar weinigen het droog hielden – de ladies nog het minst. Maar voor we de reverendhier afschilderen als een ordinaire mista lova lova: Al Green schreef zijn songs ook helemaal zelf, of pende er op zijn minst aan mee, en hij werkte zelden of nooit met sessiemuzikanten maar had een eigen band, met onder meer Teenie Hodges op gitaar en zijn broer Leroy aan de toesten, uitstekende instrumentalisten die Cat Power later ook zou inhuren voor The Greatest. Twee van Greens absolute, euh, evergreens uit 1972 – Let’s Stay Together en I’m Still in Love with You – worden nu heruitgebracht, samen met de superbe verzamelaar Greatest Hits.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Al Green was de ongekroonde king of soul van de vroege jaren zeventig. Van zijn pensioennummer Let’s Stay Together zijn er evenveel singles verkocht als van Satisfaction van de Stones: dat wil wel wat zeggen. ’s Mans platen waren uitstekend geschikt om een tegeldans op te placeren, en ze hebben in menige slaapkamer wellicht ook de paringsdans begeleid, maar zijn muziek lag ook goed bij de intelligentsia. ‘He can croon, shout, scat, rise to the smoothest falsetto, and throw in the funkiest growls’, schreef Rolling Stone over Let’s Stay Together, en het noemde de plaat ‘an indispensable treat’.

EN VANDAAG?

Als zelfs de prez van de USA en plein public wel eens in een van je grootste hits uitbarst – tijdens een bezoek aan het Apollo Theater in New York wist Obama uit het blote hoofd Let’s Stay Together te zingen – dan mag je wel zeggen dat je catalogus tot het collectieve geheugen behoort.

CUI BONO?

Van Prince over Terence Trent D’Arby tot Pharrell: ze hebben allemaal wel iets van good old Al gejat. En verder heeft de reverendeen flink stuk bijgedragen aan de algehele reproductie van de menselijke soort. De jongens en meisjes die hun bestaan te danken hebben aan een hot ‘n’ steamy encounter op de tonen van Old Time Lovin of Simply Beautiful: wij zouden ze niet graag te eten geven.

LET’S STAY TOGETHER *****

I’M STILL IN LOVE WITH YOU ****

GREATEST HITS *****

soul

Hi Recording / Fat Possum

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content