1. FILM

MARLENE DIETRICH

Tot 30/6, Cinematek, Brussel

Geen blik die beter pakte op floue zwart-witpellicule dan die van Marlene Dietrich – en dat is niet alleen onze mening, maar ook die van Alfred Hitchcock, Billy Wilder, Orson Welles, Fritz Lang, Ernst Lubitsch en Josef Von Sternberg. Een selectie uit de filmografie van Berlijns mooiste, van Der Blaue Engel tot Touch of Evil.

cinematek.be

2. FOTOGRAFIE

CLARE STRAND: TEN LEAST MOST WANTED/SKIRTS

26/5 tot 2/7, Brancolini Grimaldi Gallery, Londen

Van victoriaanse portretten tot forensische crimescene-foto’s: Clare Strand heeft altijd een boontje gehad voor onconventionele fotografie. Voor haar nieuwste reeksen Ten Least Most Wanted en Skirts gaat ze aan de slag met respectievelijk haar schetsboeken en – ahum – tafelkleden. (Foto: Aerial Suspension, from Configurations. 2009) brancolinigrimaldi.com

3. FILM

VAMPIEREN

Tot 18/6, Flagey, Brussel

Van de grote Bela Lugosi in Todd Brownings Dracula over Harry Kümels Les lèvres rouges (foto) tot John Landis’ gore in Innocent Blood: Flagey serveert u het hele spectrum aan vampierfilms. Het hoeft niet altijd Twilight te zijn.

flagey.be

4. EXPO

RADICAL AUTONOMY

Tot 19/6, Netwerk, Aalst

Net door radicaal autonoom te blijven, is kunst in staat een andere wereld denkbaar te maken – of dat is toch wat de groepstentoonstelling Radical Autonomy betoogt. Met werk van onder meer Karla Black (foto), Etienne Chambaud, Edyth Dekyndt en vele anderen.

netwerk-art.be

5. EXPO JEFF WALL: THE CROOKED PATH

27/5 tot 11/9, Bozar, Brussel

De Canadese kunstenaar Jeff Wall selecteerde vijfentwintig foto’s van eigen hand en combineerde elk daarvan met een werk van een kunstenaar die hem inspireerde, van Duchamp tot Claerbout. Een confrontatie tussen zijn oeuvre en zijn universum. bozar.be

6. FOTOGRAFIE

MICK JAGGER: YOUNG IN THE 60S

Tot 27/11, National Portrait Gallery, Londen

Get Yer Ya-Yas Out! National Portrait Gallery reist terug naar de jaren 60 om de rise to fame van ene Mick Jagger te documenteren, van zijn eerste officiële fotoshoot in een beginnend bandje tot de decadente binnenhoesfoto van Beggars Banquet.

npg.org.uk

7. FILM

THEO ANGELOPOULOS & ELENI KARAINDROU

Tot 20/6, Flagey, Brussel

Al ruim een kwarteeuw onafscheidelijk: regisseur Theo Angelopoulos en componiste Eleni Karaindrou. Flagey toont twee van hun samenwerkingen, Gouden Palm Eternity and a Day en het tragische The Weeping Meadow (foto).

flagey.be

8. EXPO

MISE EN ABÎME. DISMANTLING THE ECONOMICS OF TELEVISION

Tot 18/6, Argos, Brussel

Mise en abîme kijkt met de artistieke ogen van de jaren 70 en 80 naar het massamedium televisie. Een deconstructie van de kijkkast door onder meer Richard Serra en André S. Labarthe (Foto: Adieu Rita,1987)

argosarts.org

9. CONCERT

JOHANN JOHANNSSON

25/5, AB, Brussel

Onder de noemer Silence is Sexy nodigt de AB Jóhann Jóhannsson uit, de man achter minimalistische meesterwerken als Englaborn en Fordlandia. Verstilde IJslandse pracht.

abconcerts.be

10. CONCERT

GONJASUFI

22/5, Trix, Antwerpen

De meest bejubelde rapper slash yogaleraar van vorig jaar krijgt – na zijn beschamende passage op Pukkelpop – nog één herkansing in Trix. Voor liefhebbers van de betere psychedelische sixtieshiphop.

trixonline.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content