Sebastian Rudd is een atypische advocaat. Hij rijdt rond in een kogelvrije bestelbus en verdedigt alleen mensen die niemand anders wil verdedigen. In de wervelende nieuwe Grisham De verdediging maakt u kennis met zijn bijzonderste cliënten.

Meester Rudd is waarschijnlijk de beste advocaat die je kunt inhuren wanneer je een eerlijk proces wel kunt vergeten en er je een doodsvonnis boven het hoofd hangt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Gardy, een achttienjarige schoolverlater met hersenbeschadiging die wordt beschuldigd van de moord op twee kleine meisjes. Gardy is naar eigen zeggen lid van een satanische sekte en de aanklager heeft zo hard met bewijzen en getuigen geknoeid dat de rechter en de jury alvast de elektrische stoel hebben gereserveerd. Maar dat is buiten Rudd gerekend, die zo zijn eigen onorthodoxe manieren heeft om die simpele jongen vrij te pleiten. Zelfs als hij daarvoor de door hem gesponsorde kooivechter moet inschakelen. Zelfs als dat zijn eigen leven in gevaar brengt. De kans is namelijk groot dat Rudd nog voor het einde van de rechtszaak wordt gelyncht, levend gevild, op de brandstapel belandt of – ‘als ik geluk heb’ – dat een sluipschutter hem een kogel tussen de ogen schiet.

Nee, het leven is niet simpel voor Rudd. Zijn ‘kantoor’ is overigens al even onorthodox: hij werkt vanuit een gepantserde bestelwagen, zijn enige vertrouweling is de chauffeur daarvan, Partner – niet toevallig heeft Rudd hem ooit in een moordzaak vrijgepleit. Zijn thuis is een zwaar beveiligde penthouse dat hij alleen betrekt. En verder onderhoudt hij een bitterzoete relatie met zijn ex-vrouw, die van zodra ze zwanger van hem was zich prompt tot de damesliefde bekende.

Rudds motto, dat zelfs de grootste smeerlap een eerlijk proces verdient, zorgt ervoor dat hij nooit om werk verlegen zit. Klinkt alsof hij de laatste advocaat met een geweten in Amerika is, maar anderzijds kickt hij ook op zijn geflipte of angstaanjagende clientèle. Zo is een van zijn cliënten een maffiabaas die er net voor zijn executie in slaagt nog te ontsnappen: de spuit ligt klaar, Rudd houdt hem gezelschap en dan ontploft de boel – letterlijk.

De verdediging leest als een vermakelijke, spannende showcase van een bijzondere advocaat. Het is duidelijk dat John Grisham zich goed heeft geamuseerd tijdens het schrijven. In de korte, snedige hoofdstukken rijgt hij opvallende personages, merkwaardige juridische praktijken en het persoonlijke leven van Rudd aan elkaar. Bovendien leent die structuur zich perfect tot nieuwe Rudd-avonturen.

DE VERDEDIGING ****

John Grisham, Bruna (originele titel: Rogue Lawyer), 391 blz., ? 19,95.

JOHANNA SPAEY

CENTRALE ZIN Het recht is mijn leven – altijd veeleisend en een enkele keer bevredigend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content