Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Romantiek in de Pacifiek – Je moet er wat voor over hebben om een heruitgave van je klassiekevliegeniersstrip te forceren. Doodgaan bijvoorbeeld.

Sterne, Le Lombard, 262 blz., euro22,99

Auteur René Sterne leefde bijna even avontuurlijk als zijn stripheld Adler von Berg. Via zijn vriendin Chantal De Spiegeleer komt leraar Sterne begin jaren tachtig in het stripmilieu terecht. Hij laat zich in het bijzijn van auteurs als François Schuiten ontvallen dat het toch niet zo moeilijk kan zijn om een strip te maken. Uit de daaropvolgende weddenschap ontstond in 1985 het eerste verhaal van Adler.

Ondanks de ontegensprekelijke kwaliteit van die reeks over een gedeserteerd Duits piloot die probeert te overleven in de Stille Oceaan in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, sloeg de reeks nooit echt aan bij een breed publiek. Sterne emigreerde met De Spiegeleer naar de Caraïben, waar geld een minder groot probleem vormde. Net toen hij in striptermen de jackpot had gewonnen, namelijk toen hij een tweedelige Blake en Mortimer mocht tekenen op scenario van Jean ‘ XIII’ Van Hamme, sloeg het noodlot toe: hij overleed onverwachts op 54-jarige leeftijd, een half afgewerkt Blake en Mortimer-album achterlatend. Zijn vroegtijdige dood heeft wel de belangstelling voor zijn oudere werk weer laten opflakkeren. Zijn uitgeverij brengt de tien delen van Adler nu uit in twee dikke verzamelbundels.

Liefhebbers van exotische avonturenverhalen à la Corto Maltese zullen Adler zeker kunnen appreciëren. Sterne hanteert een eigen versie van de klare lijn met schematische gezichten en realistische decors. Zijn verhalen verraden dan weer de invloed van moderne literatuur. Achter klassieke schattenzoektochten en geheime grotten gaat een emotionele ontwikkeling schuil die weinig andere avonturenstrips kunnen bieden. Geregeld confronteren andere personages Adler met zijn verleden als nazi-officier.

Bij de aanvang van het vijfde album Black Bounty laat Adlers avontuurlijke Engelse vriendin hem zitten met een passionele, levensechte afscheidsbrief. De held is zowaar een heel album lang ontroostbaar. Gevloerd door een vrouw, het zou zijn collega-piloot Buck Danny niet overkomen. Deze mooie heruitgave was kortom helemaal verdiend. Sternes Blake en Mortimer zou overigens afgewerkt worden door zijn partner Chantal De Spiegeleer, de vrouw met wie zijn stripavontuur begon.

Gert Meesters

Partner Content