De drama’s en dilemma’s die zich binnen de kloostermuren afspelen – gaande van moordende broeders tot zwangere nonnen – zijn voor filmmakers altijd al een bron van goddelijke inspiratie geweest. Tien memorabele prenten vanuit het convent.

Black Narcissus Michael Powell & Emeric Pressburger, 1947

Een smachtende Deborah Kerr is de jonge anglicaanse non Clodagh die een amoureuze en religieuze crisis beleeft in een afgelegen klooster in het Himalayagebergte – of beter: in de indrukwekkende trompe-l’oeildecors van de Londense Pinewood Studios. Een hoogtepunt uit de heerlijk flamboyante cataloog van Powell & Pressburger, met knallende Technicolorkleuren en briljante cameracapriolen van Jack Cardiff.

The Nun’s Story Fred Zinnemann, 1959

Zuster Luke heeft zich altijd aan God willen wijden, al worden haar geloof

en geweten danig op de proef gesteld wanneer ze op missie in Congo de charmante Dr. Fortunati ontmoet en later in het Franse moederklooster wordt geconfronteerd met de excessen van WO II. Een superieur bidprentje van Fred Zinnemann, met een hemelse Audrey Hepburn als de beproefde non.

La Religieuse Jacques Rivette, 1966

In het 18e-eeuwse Frankrijk legt Suzanne (Anna Karina) gedwongen de klooster-geloftes af. Vervolgens wordt ze door de ene moeder-overste beaat bemoederd om door de andere aan sadistische vernederingen en lesbische lusten te worden onderworpen. Een prima adaptatie door nouvelle-vaguemeester Jacques Rivette van de antiklerikale roman van verlichtingsdenker Denis Diderot.

The Devils Ken Russell, 1971

Beeldenstormer Ken Russell zet Aldous Huxleys roman The Devils of Loudun volledig naar zijn excentrieke hand en maakt er een erotisch geladen duivelstrip van over lustige nonnen die door een exorcist van hun vleselijke begeertes moeten worden bevrijd. Uitzinnige nunploitation, met Oliver Reed als viriele machopriester en Vanessa Redgrave als de zinnenprikkelende non die het onder haar habijt voelt kriebelen.

Entre Tinieblas (Dark Habits) Pedro Almodóvar, 1983

Wanneer de vriendin van de drugsverslaafde zangeres Yolanda overlijdt, besluit ze zich op de vlucht voor de politie in een klooster te verstoppen. Drugs, seks, complotten en intriges met een nonnenkap – oftewel Almodóvars satirische afrekening met zijn streng katholieke opvoeding bij de franciscanen.

Agnes of God Norman Jewison, 1985

Wanneer bij de naïeve novice Agnes een pasgeboren baby dood wordt aantroffen, dient een psychiater de mysterieuze zaak te onderzoeken. Een verfilming van John Pielmeiers op ware feiten gebaseerde toneelstuk, met muziek van Georges Delerue, camerawerk van Sven Nykvist en deugdelijk acteerwerk van Jane Fonda als psychiater, Anne Bancroft als moeder-overste en Meg Tilly als zogezegd onbevlekt bezwangerde non.

The Name of the Rose Jean-Jacques Annaud, 1986

Jean-Jacques Annaud vat het vuistdikke magnum opus van Umberto Eco samen tot een onderhoudende middeleeuwse who-dunit. Sean Connery speelt de franciscaanse monnik William van Baskerville, die met zijn pupil Christian Slater enkele mysterieuze moorden in een benedictijnenklooster onderzoekt. Opgenomen in het 12e-eeuwse Eberbachklooster in het Duitse Hessen, met Michael Lonsdale als abt van dienst.

Kundun Martin Scorsese, 1997

Scorsese gaat de spirituele toer op in deze biografie over de veertiende dalai lama van Tibet. Die wordt op zijn vierde in het

moederklooster van Lhasa binnengehaald als reïncarnatie van

Boeddha en daar al op zijn 17e tot geestelijk leider gekroond.

De opulente biopic werd door de

Chinezen meteen in de ban geslagen.

Die grosse Stille Philip Gröning, 2005

Het leven zoals het is: het kartuizerklooster Grande Chartreuse. De Duitse documentairemaker Philip Gröning trok een jaar lang het bekende Franse klooster in en legde er stilzwijgend de dagelijkse bezigheden en rituelen van de plaatselijke monniken vast.

Brendan and The secret of Kells Tomm Moore & Nora Twomey, 2009

De jonge Brendan wordt gepromoveerd tot assistent van een meester-illustrator, terwijl de Noormannen het klooster van Kells onder de voet dreigen te lopen. Een gestileerde Iers-Frans-Belgische tekenfilm over de ontstaansgeschiedenis van het beroemde Boek van Kells, een rijkelijk versierd manuscript dat rond 800 door Keltische monniken werd gefabriceerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content