Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

90210 2.0 – De update van ‘Beverly Hills 90210’ is magerder dan het origineel, letterlijk en figuurlijk.

Reeks: **Extra’s: *Paramount

Reeks. Brandon! Brenda! Donna! Dylan! Zowat iedereen die vandaag rond de 35 is, weet nu al waarover we het hebben. Begin jaren 90 maakte de Amerikaanse tienerserie Beverly Hills 90210 furore, niet alleen in de VS maar over de hele wereld, en miljoenen pubers volgden de avonturen van de tweeling Brenda en Brandon in de chique wijk van Los Angeles uit de titel. In 2008 vond Warner Brothers het hoog tijd om een nieuwe generatie kennis te laten maken met het leven in Beverly Hills, dus werd besloten om een remake van de serie te maken. Al is het woord ‘update’ beter op zijn plaats, want eigenlijk werd gewoon de opzet van het origineel – broer en zus verhuizen samen met hun ouders naar Beverly Hills – overgeplaatst naar vandaag. De personages zijn dus nieuw (er maken wel een paar oude bekenden opnieuw hun opwachting), net als de verhalen, al draaien die natuurlijk wel nog altijd om prille liefdes, gebroken harten en andere tienerproblemen.

Dat er bijna 20 jaar tussen de twee series ligt, is niet alleen te merken aan de kleding en de kapsels. Terwijl je bijvoorbeeld in het origineel de niet-blanke personages met een vergrootglas moest zoeken, is ditmaal – a change has come to America! – een van de centrale karakters zwart. Het verschil in vetpercentage valt eveneens op: Brenda en co. waren 15 jaar geleden ook niet echt dik, maar de meisjes uit deze 90210 zijn helemaal om weg te blazen. Misschien komt dat doordat ze zich zo moeten haasten: het tempo ligt in de nieuwe serie namelijk gevoelig hoger, en daarmee bedoelen we dat alle verwikkelingen uit één seizoen Beverly Hills hier nauwelijks een paar afleveringen in beslag nemen.

Over een verschil in kwaliteit durven we ons echter niet uit te spreken, daarvoor is onze blik op het origineel te veel door nostalgie overschaduwd. Maar in vergelijking met andere hedendaagse tienersoaps als The O.C. of Gossip Girl valt 90210 wél te licht uit: de avonturen van Annie en Dixon zijn leuk en onderhoudend, maar de echt grappige dialogen of verrassende wendingen ontbreken toch.

Extra’s. Een making of, enkele korte documentaires over onder meer de kleding, de look en de muziek van de serie en een rondleiding op de set.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content