(90) SUMMER DAYS OF FILM

OUT LOUD!

De bioscopen zomeren ook. Sommige zetten zelfs terras en strandstoelen buiten. Tien tips voor een filmische zomer.

OUT LOUD!

Tot 28/6 Beursschouwburg, Brussel – beursschouwburg.be

Dit muziekfeest is al een tijdje bezig, maar u kunt nog drie fascinerende muziekfilms uit de seventies meepikken, op het dakterras van de Beursschouwburg. Op 18 juni is dat de waanzinnige cultfilm 200 Motels (1971), geschreven door Frank Zappa en met een rol voor Beatles-drummer Ringo Starr. ’s Anderendaags volgt Punk in London (1977), een docu waarvan de titel alles al zegt. Als afsluiter is er Martin Scorsese’s onvolprezen concertfilm The Last Waltz (1978), waarin het afscheidsconcert van The Band door een resem topcinematografen werd vastgelegd. Rock on!

DAVID CRONENBERG – THE EXHIBITION

22/6-14/9 Amsterdam – eyefilm.nl

‘Ik denk dat ik een persoonlijker filmmaker ben dan Kubrick ooit is geweest’, zei de Canadese horrorexpert David Cronenberg vorig jaar in de Toronto Star, bij de opening van een expo over zijn werk in die stad. Diezelfde tentoonstelling is nu voor het eerst in Europa te bewonderen. Hoogtepunten zijn – naast Cronenbergs volledige oeuvre zelf – de bizarre specialeffectsattributen uit zijn films, zoals de helm uit Videodrome (1983), de spelconsoles uit Existenz (1999), de beenbraces uit Crash (1996) of de Telepod uit The Fly (1986). Come prepared!

FEDERICO FELLINI

3/7-31/8 – Cinematek, Brussel – cinematek.be

In het kader van het 41e Film Fest Gent kunt u dit najaar naar het Gentse Caermersklooster voor een expo over Federico Fellini. U kunt deze zomer al opwarmen bij Cinematek, dat een retrospectieve aan de Italiaanse filmreus wijdt. Van het autobiografische fresco Roma (1972) over de magistrale Gouden Palm La dolce vita (1960) en het modernistische meesterwerk Otto e mezzo (1963), tot zijn onderschatte soloregiedebuut Lo sceicco bianco (1952): stuk voor stuk filmische mijlpalen waarin de Italiaanse maestro een geheel eigen universum creëerde, gestoeld op zijn herinneringen, zijn dromen en zijn angsten. Magistralmente!

SCREENSKATERS

3-31/7 Cinema Zuid, Antwerpen – cinemazuid.be

Cinema Zuid zet de skatefilm in de kijker, met klassiekers als Dogtown and Z-Boys (2001) én recenter werk. Absolute aanrader is Larry Clarks Kids (1995), een controversieel portret van een stel nihilistische New Yorkse pubers die hun tijd doorbrengen met diefstal, drugs, losbandige seks en skaten, ja. Zombie: The Resurrection of Tim Zom (2014) introduceert de Rotterdamse skateheld Tim Zom. De in Cannes bekroonde docu This Ain’t California (2012) schetst de skatecultuur van het voormalige Oost-Duitsland. En Wasted Youth (2011) is een indringend portret van hedendaags Griekenland in het zog van een tiener op een plank met vier wielen. Roll on!

ZOMERFILMS

16/7-18/8 Cinema Zed, Leuven – zomerfilms.be

Negen zwoele zomeravonden kunt u naar zes Leuvense locaties afzakken voor openluchtfilms, gepresenteerd door Cinema Zed. Staan op de affiche: de bekroonde documentaire Happiness (2014), de futuristische liefdesparabel Her (2013), de dystopische sf-komedie The Zero Theorem (2013), de Indiase crowdpleaser The Lunchbox (2013), de donkerkomische Dostojevski-adaptatie The Double (2014) en de Belgische stillefilmklassieker La Belgique martyre (1919). Als bonus gidst Jan Verheyen u – na zeven jaar! – nog eens langs de donkerste krochten van de wereldcinema met zijn spraakmakende compilatieprogramma De nacht van de wansmaak.

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN

19/7-31/8 Cinematek, Brussel – cinematek.be

Cinematek brengt hulde aan wijlen Philip Seymour Hoffman met een selectie van zijn opmerkelijkste rollen. Van hopeloos verliefde geluidstechnicus in Boogie Nights over onderdanige miljonairsassistent in The Big Lebowski tot gefrustreerde schoolmeester in The 25th Hour, van pedofilie betichte priester in Doubt en dubieuze sekteleider in The Master: keer op keer ging Hoffman als een ware kameleon op in zijn rol. En dat lukte hem zowel in indiefilms (Synecdoche, New York) als in blockbusters (Mission: Impossible 3). En dan zwijgen we nog over Oscartriomf Capote.

PLEINOPENAIR

25/7-13/8 Brussel – nova-cinema.org

Drie weekends op rij poot Cinema Nova een filmscherm neer op enkele Brusselse plekjes. Voor editie 2014 is dat onder meer aan de voet van het Justitiepaleis. En dat voor projecties van de recent door Nova aan de vergetelheid ontrukte Belgische klassiekers, Le chantier des gosses en Les gens du quartier, die zich daar in de Marollen afspelen. Daarnaast zijn er nog concerten, debatten en rondleidingen in de Lakense Modelwijk en in de Harense velden waar een nieuwe gevangenis moet verrijzen. Hier staat het Britse gevangenisdrama Scum (1979) van Alan Clarke op het programma.

CINEMA URBANA

30/7-30/8 Hangar 19A, Antwerpen – cinemaurbana.be

Onder de hangars aan de Schelde worden elke dag optimistische films geprojecteerd – gratis en voor niks. Enkele tips waar u vast en zeker gelukkiger van wordt: Scorsese’s driedimensionale familiesprookje Hugo (2011), de charmante tienerfilm The Perks of Being a Wallflower (2012), de tragikomische roadmovie Nebraska (2013), de inventieve romcom (500) Days of Summer (2009) en de Franse komedie Les Intouchables (2011). Zorg dat u er telkens om 22 uur bij bent, en breng uw eigen stoeltjes – en dekentjes – mee!

DOKZOMERFILMS

7/8-12/9 Dokstrand, Gent – dokgent.be

Ook dit jaar kunt u weer voor openluchtfilm terecht op het strand van Dok, zoals op 7 augustus de Coensklassieker The Big Lebowski (1998) en op 21 augustus Footloose (1984), met Kevin Bacon en Sarah Jessica Parker. En andermaal geheel gratis! De denkbeeldige deuren gaan telkens om 21.30 uur open, vlak voor zonsondergang. Er staat ook een eenmalige drive-invertoning gepland, op vrijdag 12 september.

BFI SCI-FI SPECTACULAR

28-30/8 British Museum, Londen – bfi.org.uk

Aan de voet van het British Museum wordt drie opeenvolgende augustusavonden telkens een kanjer van een sf-klassieker geprojecteerd. En dat op een gigantisch scherm met een geluidssysteem om u tegen te zeggen. Het startschot wordt op donderdag 28 augustus gegeven met het volledig gerestaureerde The Day the Earth Caught Fire (1961). Op vrijdagavond is er The Man Who Fell to Earth (1976), met David Bowie in een glansrol als gestrande alien. Het intergalactische trio wordt vervolledigd met de cultklassieker Flash Gordon (1980). Flash! A-hah!

DOOR ANDREAS ILLEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content