9 Nosedive

Seizoen 3, aflevering 1

Kortweg Vijf sterren of uw leven!

Premisse In een nepwereld vol pasteltinten bepaalt je score op social media ook je socio-economische status, wat nagenoeg elke oprechte interactie in de kiem smoort. Lacey – een verdienstelijke 4,2 op 5 – loopt op eieren om toch maar op te klimmen tot het 4,5-kruim.

Goed om te weten Netflix lanceerde in 2016 ter promotie van de serie een eigen Rate Me-app. Geestig. Minder geestig: China liet weten dat het met Zhima Credit (of Sesame Credit) tegen 2020 een soortgelijk systeem wil opzetten. Wie hoog scoort, krijgt bijvoorbeeld vlotter een lening of meer aandacht op Baihe, China’s grootste datingapp.

Malin-Sarah Gozin:Love stories vormen de rode draad door mijn persoonlijke top tien, en dit is er een. Of toch een soort liefdesverhaal. Want iedereen wil graag gezien worden en likes verzamelen, toch? Brooker trekt de lijn door en vraagt zich af wat er zou gebeuren als je jouw hele maatschappij daarop baseert en je zo in een kastensysteem genre Brave New World terechtkomt, waar jouw mogelijkheden in het leven beperkt blijven tot het aantal likes dat je genereert. Een zeer interessante denkoefening over de hunker naar populariteit op Instagram en Facebook. Dit is zo’n aflevering die nog twee dagen door mijn hoofd is blijven spoken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content