9/11,

woensdag 11/9 – TV1

In Memoriam,

woensdag 11/9 – 22.00 VTM

Here Is New York,

woensdag 11/9 – 22.00 BBC1

De televisiezenders hebben natuurlijk niet gewacht tot elf september om de eerste verjaardag van de aanslagen op het WTC te herdenken. Al enkele weken lang gaat er bijna geen dag voorbij, zonder dat er ergens wel een 9/11-programma mee te pikken is. Maar op elf september zelf is het hek helemaal van de dam. Een overzicht van alle specials en nieuwsuitzendingen is onbegonnen werk, maar dit zijn drie documentaires waarvoor u beter thuis blijft.

VTM stuurt Dany Verstraeten en een hele nieuwsploeg de oceaan over om vanuit New York live verslag uit te brengen. Een wanhoopspoging want TV1 zal op elf september sowieso de meeste kijkers aantrekken. Met de documentaire 9/11 natuurlijk van de Franse broers Gedeon en Jules Naudet. Die waren op de dag van de aanslagen in New York een reportage aan het maken over de brandweer en konden zo mee de WTC-torens in. Van de beelden die ze daar schoten, werd een hartverscheurende reportage gemaakt. In maart – zes maanden na de aanslagen – stemden in Amerika 39 miljoen kijkers op 9/11 af. Een gebeurtenis die hier zelfs het VRT-journaal haalde. Want de aankoop van de documentaire moest toch wat in de verf worden gezet.

Niet zo veelbesproken maar minstens even goed als 9/11 is de documentaire In Memoriam, een reportage van de Amerikaanse betaalzender HBO die al eerder op CNN te zien was en nu door Telefacts wordt uitgezonden. Aan de hand van footage van de Amerikaanse televisiezenders en amateurbeelden van ruim honderd New Yorkers brengt In Memoriam een volledige reconstructie van elf september. Van de initiële schok en het ongeloof ’s ochtends vroeg tot de wanhoop en het verdriet van de reddingswerkers ’s avonds laat. Ex-burgemeester Rudolph Giuliani wordt de hele dag gevolgd, zodat In Memoriam ook een haarscherp beeld geeft van de complete verwarring die zich op elf september van de hoogste machtsregionen meester maakte.

Het Britse Correspondent pakt het wat minder groots aan en concentreert zich in Here Is New York op een van de vele gedenktekens die in New York zijn ontstaan na 9/11. Op 28 september werd in een lege winkel in Lower Manhattan een tentoonstelling geopend met foto’s van zowel professionele fotografen als toevallige voorbijgangers. Langzaamaan groeide de kleine exhibitie uit tot een publiekstrekker die dagelijks honderden Amerikanen over de vloer kreeg. Tot nu toe bracht de tentoonstelling al één miljoen dollar op, geld dat naar de wezen van elf september gaat. Correspondent gaat op zoek naar de verhalen achter enkele foto’s van de tentoonstelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content