71° NOORD

21.10 – KANAALTWEE

Terwijl het hier in Vlaanderen de stenen uit de grond vriest, stuurt Kanaaltwee veertien Vlamingen naar Noord-Europa, om er in de onmenselijke kou een race te houden naar de Noordkaap. Bevroren watervallen beklimmen, sledehonden opzwepen, uitputting trotseren, en je pipi elke morgen zien bevriezen voor je ogen, voor de kandidaten van 71° Noord was het de normaalste zaak van de wereld. Ook voor Evi Hanssen, die als presentatrice mee de kou mocht gaan verbijten.

Wat heb je nodig om ’71° Noord’ te overleven?

Evi Hanssen: Fysiek gezien was het een voordeel als je kon skiën en snowboarden, kwestie van een feeling te hebben voor sneeuw. Maar in de eerste plaats kon je maar beter over een groot uithoudingsvermogen beschikken. Oververmoeidheid bleek immers de grootste uitdaging: bij -35 graden in slaap raken is niet gemakkelijk.

Liep er veel mis? In de trailers zag je de kandidaten net niet sterven van onderkoeling.

Hanssen: In Noorwegen kun je echt doodvriezen, dus dat was wel een gevaar. Het gebeurde ook soms dat de groep in een sneeuwstorm verdwaalde. Daarom ging er altijd een survival-expert mee, samen met een gespecialiseerd Noors team dat al zes keer had meegewerkt aan het programma (71° Noord is oorspronkelijk een Noors format; nvdr.). Een dokter was ook nodig, alleen moest die verdomd streng zijn. Soms deden de kandidaten alsof ze van hun stokje gingen omdat ze niet meer konden, maar hij was onverbiddelijk. De Noren waren wel onder de indruk van ons.

Ik las nochtans ergens dat ze jullie ook uitlachten?

Hanssen: Ja, maar dat was vooral met onze skikunsten. Onze beste skiër komt nog niet aan de enkels van een kreupele Noorse amateur. Ze waren vooral onder de indruk toen de kandidaten gingen zwemmen in vrieswater. Hoewel: eigenlijk verklaarden ze ons gewoon gek (lacht). De deelnemers wilden zo graag winnen dat ze de gevolgen van dat ‘ijsberen’ niet konden inschatten. Nee, het was niet bepaald een tocht voor watjes.

The Ramones Documentaire over de legendarische punkgroep, met nooit eerder vertoond archiefmateriaal en interviews met onder meer Joey, Dee Dee, Johnny en Debbie Harry (20.25 – Ned3) Valentijn 2006 Ter gelegenheid van de dag van de liefde (en de commercie) lezen Adriaan Van den Hoof, Pascale Platel en Bert Kruismans gedichten voor (20.45 – Canvas) Taken Tiendelige sciencefictionreeks van Steven Spielberg – zie Focus vorige week (22.20 – Kanaaltwee). The Great Gatsby * Jack Clayton, VS 1974. Door zich aan F. Scott Fitzgeralds klassieke roman te wagen, deed Clayton uiteraard zichzelf de duivel aan. Deze superproductie met Robert Redford kan ondanks het script van Copolla nooit de glamour en de illusies van de Jazz-age doorprikken (13.30 – BBC 2) Frida ** Julie Taymor, VS-CDN-MEX 2002. Zowel Penelope Cruz als Salma Hayek broeiden op een biopic over de Mexicaanse schilderes en lesbische marxiste Frida Kahlo. Uiteindelijk won Hayek het pleit, maar haar erg trouwe, met animatie doorweven bewerking van het boek van Hayden Herrera over het leven en het werk van de charismatische Kahlo is dramatisch niet altijd even sterk (21.25 – CANVAS).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content