7 Be Right Back

Seizoen 2, aflevering 1

Kortweg AI-seance.

Premisse Wanneer haar vriend Ash overlijdt, gebruikt Martha een chatbot om verder met hem te blijven communiceren, met behulp van artificial intelligence en op basis van zijn socialmediaprofiel.

Goed om te weten Eugenia Kuyda, een van de oprichters van Luka, de ontwikkelaar van chatbots zoals Replika, creëerde in 2016 al een memorial chatbot voor een overleden vriend, op basis van diens Telegramberichten. Of u Charlie Brooker nu een visionair vindt of niet, geef toe dat het enigszins geruststellend was toen hij vorig jaar zei: ‘Er komt geen kernoorlog met Noord-Korea. Heb ik net beslist.’

Lieven Scheire:Be Right Back moet het vooral hebben van het fantastische acteerwerk, maar ik beoordeel afleveringen ook op waarschijnlijkheid. Terwijl een conversatierobot die iemand perfect imiteert zeer geloofwaardig is, is het uploaden van dat ‘bewustzijn’ naar een artificieel lichaam, wat later in die episode gebeurt, dat al een pak minder. Ik wil ver meegaan in de suspension of disbelief, maar het mag niet afglijden naar scifi-onzin. (lacht) Denk ook aan USS Callister in het vierde seizoen, waarin ze herinneringen uit DNA halen: sorry, maar dat zal dus nooit kunnen. Een kopie maken van je hele bewustzijn kan over enkele generaties wel mogelijk zijn met behulp van een brain-computerinterface, maar op basis van DNA? Dat is een gigantische afknapper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content