5 X BELOFTEVOLLE BELPOP

MONTEVIDEO © ATHOS BUREZ

MONTEVIDEO

Het Brusselse combo werd door Knack Focus eind vorig jaar al een mooie toekomst voorspeld. Vanaf 27 september weten we of onze kristallen bol aan groot onderhoud toe is of niet. Dan wordt hun eerste langspeelschijf Personal Space via EMI aan de grote klok gehangen, een door de Franse danceproducer Joakim in goede banen geleid projectiel waarop glampop, clubsounds en het Manchester van The Stone Roses samen een dansbare en poppy cocktail vormen. Wij houden ze in de gaten, we hopen van u hetzelfde.

RAKETKANON

Voor liefhebbers van het stevige, trommelvlies teisterende werk ligt vanaf 1 oktober de debuutplaat RKTKN #1 van het Gentse Raketkanon in de betere metaalzaak. Een soortement supergroep met leden van Kapitan Korsakov, Waldorf en Sioen in de rangen, die uitblinkt in loeiharde noise, én geproducet door Wouter Vlaeminck van Tomán, het sympathieke postrockgezelschap van wie binnenkort ook een vierde album wordt verwacht op het kleine maar fijne Zeal Records.

SX

Het trio Kortrijkzanen die met Black Video in menige playlist bivakkeerden, vloog richting Los Angeles om daar hun langverwachte eerste worp in te blikken met Ben H. Allen, een klinkende naam uit het producersgild die eerder al samenwerkte met Animal Collective, Christina Aguilera en Gnarls Barkley. Voorlopig wordt rond de internationale release nog volop mist gespuid, maar gefluisterd wordt dat een nieuwe single begin oktober het daglicht zal zien, drie weken later gevolgd door een album.

MAYA’S MOVING CASTLE

Met de pas verschenen single Next Life als vooruitgeschoven smaakmaker presenteert het geesteskind van Ann-Sophie Claeys op 4 november zijn debuut in de Gentse Democrazy. Trefwoorden zijn ‘melancholie’, ‘zolderkamer’ en ‘fantasiewereld’. De sprookjesachtige, aan Bat for Lashes en Lykke Li refererende songs van Claeys werden in de vernis gezet door Stefan Bracke (ex-The Subs) en François De Meyer (Villa), twee heerschappen die binnenkort met hun nieuwe project Raveyards de affiche van I Love Techno sieren.

MANNGOLD DE COBRE

Een psychedelisch krautrockorkest, zo kan er altijd nog eentje bij. MannGold is de groep rond gitarist Rodrigo Fuentealba, de Gentse Chileen die al in de achterhoede speelde bij Gabriel Rios, Arsenal en Fifty Foot Combo. Live wordt het kwintet uitgebreid met acht blazers onder leiding van Peter Vermeersch, u welbekend van Flat Earth Society. Volgens de bio moeten we hun sound situeren tussen de muzikale hypnotica van Sun Ra, Miles Davis circa Bitches Brew, de grooves van Neu! en de energie van Motörhead. Ga ze vooral live zien, bijvoorbeeld op 13 oktober in Vooruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content